Kategorije
Načrt prireditev in aktivnosti
Šolski rokovnik
Ostale povezave

Pravijo, da je šport aktivnost, omejena s pravili in obogatena s tekmovalnostjo. Zelo znan je tudi rek o tem, da je zdravje naše največje bogastvo. Zagotovo ni naključje, da prav ta dva pojma tolikokrat povezujemo in primerjamo med seboj. Korak v to smer smo opravili tudi učenci OŠ Polzela, ko smo v soboto, 11. maja 2013, dan preživeli v šoli. Vreme se je tokrat poigralo z nami, zato naš naravoslovni dan, t. i. Šport Špas, zaradi dežja ni potekal, kot smo sprva načrtovali. Prireditev zunaj ni bila mogoča, zato smo nekaj dejavnosti, ki naj bi se odvijale na prostem, prestavili v šolo.

Vsak razred je imel najprej eno uro ali prvih nekaj ur pouk po urniku, v nadaljevanju pa so se odvijale zelo raznolike stvari. Obiskala so nas različna društva občine Polzela in nam predstavila razne aktivnosti. RK Andraž z gospo Sitar, ga. Mešič in ga. Kolšek nas že tretje leto osvešča o pomenu normalnega krvnega tlaka, o zaščiti pred klopi in nevarnostmi sončnih žarkov. Učenci smo si lahko tudi izmerili krvni tlak. Učitelj Jure Stepišnik in člani GD Andraž, g. Verdev, g. Drobež in ga. Krk so nas seznanili z ravnanjem ob nesrečah. Prikazali so nam umetno dihanje, masažo srca in rokovanje z defibrilatorjem. Skozi ves dan je po šoli dišalo tudi po dobri hrani. Gospa Milena Hriberšek, vodja prehrane, je poskrbela, da so se na stojnicah predstavili naši dobavitelji z zdravo hrano. Na voljo so bile dobrote iz pekarne Deveta vas iz Podvina, izdelki mlekarne Krepko, sadjarstva Volaj in namazi naših kuharic. Devetošolke so mlajšim in sovrstnikom predstavile svojo turistično nalogo, natančneje namaze, ki so si jih zamislile kot svoj turistični produkt. Učenci so lahko vse dobrote tudi degustirali in prazni pladnji so bili dokaz, da je bila hrana odlična.

Tisti z ustvarjalno žilico so skozi celo dopoldne ustvarjali žoge za natečaj žogarija. Žoge so prikazovale domovino, Polzelo in našo šolo. Nekatere nekoliko bolj simbolne so predstavljale življenje na Zemlji, vodo, zemljo, prijateljstvo in druženje. Učenci so ustvarjali s pomočjo gospe Regine Mratinkovič, Urške Juhart in štirih zunanjih mentoric iz Likovne sekcije Polzela. Ena izmed članic Likovne sekcije Polzela je povedala: »V slogi je moč, tako pri delu kot pri zabavi, če združimo moči, nam z uspehom, ki sledi, zasije sonček v naših srcih.«

Na ta dan pa nekateri niso zgolj uživali v dobrotah in pripravljenih dejavnostih, ampak so tudi sami poprijeli za reč, ki jo imajo najraje. Ja, v mislih imam fotoaparat in naše nadvse dobre fotografe, ki so bili skozi celotno dopoldne zelo aktivni pod vodstvom mentorice Danice Gobec.

Predstavnik Čebelarskega društva Polzela, g. Marjan Pogorevc, ki je na eni izmed degustacijskih miz učencem predstavljal tudi čebelje pridelke, je povedal, da je delo čebelarja zelo zahtevno, in da je zanj potrebno veliko znanja ter izkušenj. Hortikulturno društvo na čelu z gospodom Glavnikom je pripravilo razstavo najbolj značilnih zdravilnih zelišč in degustacijo zeliščnih čajev. PD z g. Štokom je v mali telovadnici zavzeto predstavilo planinske vozle. Naš naravoslovni dan smo sklenili v športni dvorani šole, kjer so tokrat samo mlajši učenci s pomočjo učiteljic pripravili zanimiv, športno obarvan program pod vodstvom učiteljice Dragice Vidmar. Učenci od prvega do petega razreda so se predstavili s svojo plesno točko, starejši pa smo tokrat le z navdušenjem spremljali njihove spretnosti.

Seveda smo bili čez celotno dopoldne aktivni tudi novinarji pod vodstvom mentorice ga. Karmen Zupanc, ki nas je naučila, da dober novinar ni nikoli preveč radoveden. Največ zaslug, da je dan uspel, kot je, gre zagotovo glavnima organizatorkama ga. Simoni Tomšič in ga. Nevenki Jerin. Ga. Alja Bratuša je poskrbela za oblikovanje vabil in za objavo na spletni strani šole, hišnik Stane pa, da je bilo vedno vse na svojem mestu.

Prepričana sem, da prav nikomur ob koncu dneva ni bilo žal, da smo morali kljub deževni soboti zgodaj vstati in se odpraviti v šolo. Menim, da se je za vsak okus našlo kaj zanimivega s strani športa, pokušanja namazov, čebeljih izdelkov, kruha, seznanjanja z delom planincev, gasilcev itd. Zagotovo se bi učenci strinjali z mano, da bi bilo lahko takšnih dni še veliko več, saj bi na tak način prav za vsakega posameznika veljala znana modrost: »Zdrav duh v zdravem telesu!«.

Zbor izjav in mnenj: Tilen Krajnc, mladi novinar

Zapis poročila: Monika Rakun, dopisnica

Mentorica: Karmen Zupanc

Osnovni podatki

OSNOVNA ŠOLA POLZELA
ŠOLSKA ULICA 3
3313 POLZELA
Telefon: 03 703 31 00
Fax: 03 572 01 35
e-pošta: tajnistvo-os.polzela1@siol.net
TRR 01373-6030675312
ID za DDV: SI33941688

Šolske dejavnosti
Povezave