Kategorije
Načrt prireditev in aktivnosti
Šolski rokovnik
Ostale povezave

 

Trije stebri SŠSZ:

  • · razdeljevanje sadja in zelenjave otrokom v izobraževalnih ustanovah;
  • · spremljevalni ukrepi (izobraževanje in ozaveščanje, da bi otrokom privzgojili dobre prehranske navade);
  • · spremljanje, evaluacija SŠSZ ter obveščanje javnosti;

 

NAMEN – OPERATIVNI CILJI

* Vključeni smo že od šolskega leta 2009/10, to je prvo leto ko je  EVROPSKA UNIJA pričela z akcijo t. i. SHEMO ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE, ki spodbuja porabo svežega sadja in zelenjave v prehrani učencev. Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Tako sadje kot zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranske vlaknine in druge zaščitne snovi, kot so minerali in vitamini, ki pomembno vplivajo na zdravje.

* SŠSZ se izvaja tudi z namenom zmanjšanja tveganj za nastanek številnih bolezni sodobnega časa. Želimo si  čim bolj osveščene učence in ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave.

* EU  prispeva za vsakega učenca 6 evrov za nakup sadja in zelenjave pri lokalnih pridelovalcih, ki pridelujejo sadeže in plodove na naravi, človeku in okolju prijazne načine.

* Brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave bomo podkrepili z izobraževalnimi in promocijskimi aktivnostmi šole v okviru pouka, medpredmetnih povezav in pri različnih dejavnostih ter z vključitvijo v šolske projekte.

* V izobraževalne in promocijske aktivnosti bomo vključili tudi dobavitelje, strokovnjake, koordinatorico vzgoje za zdravje, ustanove s tega področja, starše in širšo lokalno skupnost. Obveščali bomo tudi preko spletne strani šole in lokalnega radia.

NAČRT IZVEDBE SHEME ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE

Sadje in zelenjavo bomo razdelili  okoli 20-krat  v šolskem letu.

* Delili ga bomo enkrat na teden, v določenem obdobju pogosteje.

* Sadež oz. plod bodo učenci zaužili vsako sredo pred pričetkom pouka.

* Sadje in zelenjavo bodo pripravile kuharice na pladnje. Učenci jih bodo odnesli v razrede, učitelji pa razdelili. Ob posebni priložnosti bomo pripravili stojnico s  sadjem in zelenjavo in promocijskim materialom.

* Največkrat bomo ponudili jabolka, bio in integrirane pridelave , ter hruške, kaki, kivi, češnje, grozdje, mandarine, korenje in redkvico. Ob sezonski ponudbi pa tudi sveže fige, žižole. Ponudili bomo tudi suho sadje sadnih vrst jabolk, hrušk, sliv in oreščke orehov in lešnikov.

 

Pa še nekaj o jabolku

Jablane so najbolj razširjeno sadno drevo. Pradomovina jablan je Srednja Azija. Od tam so se v nekaj stoletjih razširile na vse dele sveta. Jabolka vsebujejo izjemno bogastvo vitaminov in mikroelementov. V jabolkih, ki so dozorela na drevesu, se nakopičijo  velike količine vitamina C. Do 30 odstotkov jabolka sestavljajo vlaknine in balastne snovi, ki znižujejo količino holesterola in maščob v krvi ter vežejo strupene snovi, kot sta svinec in živo srebro. Kisline, ki jih vsebuje jabolko pa zavirajo nastanek škodljivih snovi in razvoj škodljivih bakterij v črevesju.

 

Pa še nekaj zanimivosti

– ENO JABOLKO NA DAN PREŽENE ZDRAVNIKA VSTRAN;

– JABOLKA SODIJO K NAJBOLJŠIM NARAVNIM SREDSTVOM ZA POMLADITEV;

– LUPINE SO POSEBEJ BOGATE S HRANILI-VSEBUJEJO MAŠČOBNE KISLINE, MAGNEZIJ , KAROTINE IN ŽELEZO;

– VSEBUJEJO VELIKO KALIJA, KI JE NENADOMESTLJIV PRI VZDRŽEVANJU VODNEGA REŽIMA TELESA, ZA PRENAŠANJE SIGNALOV PO ŽIVČEVJU, DELOVANJE LEDVIC IN DELOVANJE MIŠIČJA.

– ČUDOVITA JABOLKA ZAPELJIVEGA VIDEZA, ki so na voljo v trgovinah, vsebujejo strupene in škodljive snovi, ki povzročajo alergije, kožne tvorbe in prebavne motnje.

– JEJMO SLOVENSKA JABOLKA!

 

Pa naj zaključim z mottom:

UŽIVAJMO SVEŽE SADJE IN ZELENJAVO ZA ZDRAVO TELO, VEČJO UČNO ZMOGLJIVOST IN SPOSOBNOST TELESA ZA BOJ PRED BOLEZNIMI.

K oblikovanju različnih misli, pa pozivamo tudi vas. Zapišite jih in posredujte vodji prehrane.

 

Svež sadež ali zelenjavo mora prejeti vsak učenec, ki naj bi ga tudi zaužil.

Zato pozivamo  učitelje, delegate zdrave šole in tudi starše, da pomagate s svojim pozitivnim zgledom in vplivom osveščati svoje  otroke oz. sošolce o pomenu sadja in zelenjave za njihovo zdravje, da bodo rasli in bodo čim bolj uspešni pri šolskem delu.

Prizadevanje za zdravo prehranjevanje in zdrav življenjski stil je na naši šoli stalnica. Vključeni smo v projekt ZDRAVA ŠOLA, EKOŠOLA IN FIT ŠOLA.

Želimo, da bo z vključitvijo v SŠSZ  vpliv na zdravo prehranjevanje, na zdravje in dobro počutje še boljši.

Povezava na uradno spletno stran projekta http://www.shemasolskegasadja.si/

 

Pripravila: Milena Hriberšek, vodja prehrane             Ravnateljica: mag. Bernarda Sopčič, prof.

Osnovni podatki

OSNOVNA ŠOLA POLZELA
ŠOLSKA ULICA 3
3313 POLZELA
Telefon: 03 703 31 00
Fax: 03 572 01 35
e-pošta: tajnistvo-os.polzela1@siol.net
TRR 01373-6030675312
ID za DDV: SI33941688

Šolske dejavnosti
Povezave