Kategorije
Načrt prireditev in aktivnosti
Šolski rokovnik
Ostale povezave

Evropsko prvenstvo v košarki tudi v naši knjižnici, 6.-30. 9. 2013

Ljubitelje košarke vabimo v knjižnico na reševanje ugank o evropskem prvenstvu. V izpolnjevanko morate vpisati imena in priimke znanih slovenskih košarkarjev. Nekateri so legende slovenske košarke, drugi sestavljajo slovensko reprezentanco na letošnjem evropskem prvenstvu. Odgovore lahko poiščete na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije http://www.kzs.si/.

Pravilno rešena uganka in sreča pri žrebu ti lahko prineseta maskoto Lipka, navijaško majico ali obesek za ključe.

Oglasite se v knjižnici in navijajte za našo reprezentanco!

Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša

_____________________________________________________________________

 

Zaključek projekta Beremo skupaj, 20. 6. 2013

V sklopu kulturnega dne smo na Komendi priredili tudi zaključek projekta “Beremo skupaj”, ki ga že tradicionalno prirejamo za učence od 4. do 6. razreda v sodelovanju šolske in občinske knjižnice. Petošolci so za zaključno prireditev pripravili predstavitve knjig, ki so si jih za domače branje izbrali v Občinski knjižnici. Prisluhnili so jim najprej sošolci, nato pa še četrtošolci. Pridružila se nam je tudi gospa ravnateljica, ki je četrtošolcem skupaj s knjižničarko občinske knjižnice gospo Renato Novak podelila bralna priznanja. Ko smo bralno značko podeljevali v aprilu, so bili četrtošolci namreč v šoli v naravi. Naslednje leto  načrtujemo nadaljevanje projekta, katerega glavni namen je, da spodbuja učence k prostočasnemu branju in obiskovanju knjižnice.

Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša

Ob zaključku podelili knjige, 26. 4. 2013

Rdeča kapica iz zbirke Čebelica.

Ves april so lahko učenci od 1. do 9. razreda reševali uganke za knjižne molje, ki so bile povezane s knjižno zbirko Čebelica. Prejeli smo skupno 245 rešitev. Med učenci smo izžrebali: Lucijo Kronovšek iz 1. r., Marcela Plaskan-Hodnika iz 1. r. POŠ Andraž, Davorja Orehovca iz 2. r., Luka Bukovca iz 3. r., Evo Katarino Jakš iz 5. r. in Niko Šalamon iz 6. r. Prejeli so lepe knjižne nagrade.

Mesec knjige in branja je tako pri koncu, prvomajske počitnice pa bodo ravno prava priložnost za branje knjig in revij. Tiste, ki so si jih učenci zaželeli v anketi Katere revije berejo mladi?, pa so že v šolski knjižnici. Založbe so se prijazno odzvale naši prošnji in nam poslale cel kup revij:

  • založba Rokus – revije National Geographic in National Geographic Junior,
  • podjetje Salomon – revije Smrklja,
  • podjetje Panmedia – revije Cool!
  • podjetje Videotop – revije Bravo
  • založniška hiša Večer pa revije Science Illustrated in History.

Učenci so jih že z velikim zanimanjem prelistali in prebrali!

—————————————————————————

Zaključek bralne značke, 25. april 2013 

V četrtek, 25. aprila 2013, smo v mali telovadnici šole priredili zaključek bralne značke. Najprej so zanimivemu glasbeno-filmskemu programu z naslovom “Meni se rola – film 2”, ki so ga pripravili učenci višjih razredov z mentorji Mojco Cestnik, Mijo Novak in Borutom Petričem, prisluhnili učenci od 1. do 5. razreda. Ob zaključku sta jim gospa ravnateljica in knjižničarka podelili bralna priznanja. Podoben program, ki sta ga duhovito povezovala Maša Krajnc in Svit Podpečan, so si ogledali tudi učenci od 6. do 9. razreda. Tudi njim smo podelili bralna priznanja, 28 devetošolcem pa še posebna spominska priznanja za devetletno zvestobo bralni znački. Devetošolci bodo v maju od Društva Bralna značka prejeli tudi knjigo Saše Vegri Naročje kamenčkov. Skupno smo podelili 429 bralnih priznanj, kar pomeni, da je kar 78 % učencev končalo bralno značko.

Zapisala: Alja Bratuša
Foto: Katja Ločan, Maša Veler, Nuša Železnik, Tjaša Ograjenšek, vse 7. b

—————————————————————————

Želje mlajših učencev.

 Rezultati ankete Katere revije berejo mladi?, 19. 4. 2013

Hvala vsem, ki ste odgovorili na vprašanja ankete Katere revije berejo mladi? Ločili smo odgovore učencev od 1. do 5. in od 6. do 9. razreda. Najprej vam bomo predstavili rezultate ankete pri mlajših učencih. Na vprašanje, ali rad bereš revije je pritrdilno odgovorilo 81 % učencev ali 222 učencev od 1. do 5. razreda. Ugotovili smo še, da deklice raje berejo revije kot dečki. Najbolj priljubljeni reviji pri učencih sta Ciciban in National Geographic, sledijo jim Cicido, PIL in Kekec. Katere revije pa si mlajši učenci še želijo v knjižnici? Največ glasov sta prejeli reviji National Geographic Junior in Moj planet.

Želje starejših učencev.

 

Zdaj pa še k rezultatom ankete pri starejših učencih. Pri njih smo ugotovili, da še raje kot učenci od 1. do 5. razreda berejo revije, saj je na vprašanje Ali rad bereš revije pritrdilno odgovorilo kar 83 % ali 167 učencev. Tudi v tej anketi smo ugotovili, da dekleta raje berejo revije kot fantje. Revije, ki jih najraje berejo, so po vrstnem redu: PIL, PLUS, Gea in National Geographic. Katere revije pa bi radi še videli v knjižnici? Po 100 glasov sta dobili reviji Bravo in Cool, sledijo revije Smrklja, Science in History, najmanj glasov pa je prejela revija Tim.

 

Anketo so sestavili in podatke obdelali: Iza Robavs, Manca Strah, Tilen Krajnc, Julia Luc in Rok Lešnik.

 ___________________________________________________________________

Tudi na POŠ Andraž v znamenju branja in knjig, 18. 4. 2013

Ilustracija Vilhelma Pedersena k pravljici Svinjski pastir.

Knjižničarka je obiskala učence na POŠ Andraž. Učenci od 1. do 3. razreda so prisluhnili pravljici, nato pa reševali uganke za knjižne molje. Četrtošolci in petošolci so se pomerili v kvizu o Andersenovih pravljicah. Izkazali so se za izvrstne poznavalce.

________________________________________________

 

Petošolci na obisku, 17. 4. 2013

Pisateljica, ki si je izmislila Čebelico.

Petošolci so v knjižnici prisluhnili pravljici, nato pa rešili uganke za knjižne molje. Ste vedeli, da je slovenska pisateljica Kristina Brenk pobudnica knjižne zbirke Čebelica?

________________________________________________

Kulturni dan osmošolcev, 15. 4. 2013

Tudi osmošolci so ustvarjali v sedmih delavnicah, katerih rdeča nit je bila, seveda, Komenda. Likovniki so z Regino Mratinkovič ustvarjali likovne detajle Komende, igralci so z Marijo Kronovšek pripravili prizor iz igre Okamenela lepotica, jezikoslovci so z Mojco Živec pripovedke o Polzeli prevedli v angleščino in nemščino, računalnikarji so  z Aljo Bratuša izdelali e-predstavitve, filmarji so se z Mojco Cestnik povzpeli na Komendo in posneli nekaj prizorov za film o Komendi. Zgodovinarji so z Natašo Jesenko izdelali družabno igro špana in jo odigrali s fižoli, glasbeniki pa  se z Mijo Novak naučili in odigrali srednjeveško skladbo. Po delavnicah so drug drugemu predstavili svoje delo in izdelke, nato pa se z Naniko Cvikl posvetili plesnim korakom.

___________________________________________________________________________________

Brali in reševali anketo, 12. 4. 2013

 

PIL – še vedno zelo priljubljena revija za mlade.

Drugošolke Tara, Maša in Ajša so nam po zvočniku prebrale Župančičevo pesem Lenka, nato pa napovedale deset minut tihega branja.

Danes so vsi učenci na šoli tudi reševali anketo – Kaj berejo mladi? – v kateri smo jih spraševali, če radi berejo revije in katere. Na rezultate bo treba še malo počakati.

V knjižnico vsak dan prispe kakšna knjiga iz zbirke Čebelica. Še vedno so najstarejše Čebelice iz leta 1955. Razstava bo zagotovo zelo zanimiva.

______________________________________________________________________________________

Projekt Beremo skupaj, 12. 4. 2013

Četrtošolci in petošolci so v okviru projekta Beremo skupaj obiskali Občinsko knjižnico na Polzeli. Prisluhnili so knjižničarki gospe Renati Novak in si izposodili knjigo za domače branje. Čez dva tedna, ko bodo knjigo prebrali, bodo v računalniški učilnici izdelali e-predstavitve knjig.

_____________________________________________________________________________________________________________

Srednjeveški dan sedmošolcev na Komendi, 11. 4. 2013

Tudi sedmošolci so obiskali Komendo, nato pa se na kulturnem dnevu Komenda v sliki, besedi, pesmi in plesu preizkusili v različnih delavnicah. Ob zaključku so drug drugemu predstavili delo v delavnicah in ovrednotili kulturni dan.

_____________________________________________________________________________________________________________

Kviz Andersenove pravljice, 9. 4. 2013

Ilustrirala Emica Ožir.

Četrtošolci so se pomerili v kvizu Andersenovih pravljic. Pokazali so zelo veliko znanja, kar pomeni, da so skrbno prebrali pravljice in si izredno veliko zapomnili. Za pokušnjo vprašanje …

 

Kaj počne grah v pravljici Kraljična na zrnu graha?

  • Kuha se v loncu.
  • Preskuša kraljično.
  • Rase na vrtu.

 

Srednjeveški dan šestošolcev na Komendi, 8. 4. 2013

Šestošolci so se razdelili v šest skupin (plesalci, glasbeniki, zgodovinarji, pisarji, kuharji in likovniki) in se nato odpravili na Komendo. Vsaka skupina si je ogledala svoj del Komende, prisluhnili pa so tudi sošolcem – glasbenikom, ki so jim v poročni dvorani priredili mini koncert. Nato so se odpravili v šolo, kjer so ustvarjali v petih delavnicah. Zadnjo šolsko uro so priredili zaključek, na katerem so predstavili svoje izdelke oziroma se nam predstavili z glasbo in plesom.

Zapisala: Alja Bratuša

Fotografirali: Julia Luc in Lucija Rakun

_______________________________________________________________________________

Najstarejše Čebelice, 5. 4. 2013

V knjižnico učenci vsak dan prinašajo knjige iz zbirke Čebelica. Prvošolka Ema je prinesla knjigi Povodni mož in  Lonček, kuhaj! iz daljnega leta 1955 – zaenkrat naši najstarejši Čebelici. Knjige zbiramo do konca aprila, ko bomo priredili razstavo Najstarejših čebelic.

 

_______________________________________________________________________________

Drugošolci na obisku,  5. 4. 2013

Lonec s kraguljčki iz pravljice Svinjski pastir (ilustracije Emica Ožir).

Tudi drugošolci so v knjižnici prisluhnili Andersenovi pravljici Svinjski pastir in nato rešili izpolnjevanko o knjižni zbirki Čebelica.

 

 

 

_______________________________________________________________________________

Napoved tihega branja,  5. 4. 2013

Prvih deset minut prve šolske ure smo namenili tihemu branju. Tiho branje sta s pesmijo Barbare Gregorič Gorenc Želja napovedali sedmošolki Živa in Staša.

Tudi tretješolce in četrtošolca smo ujeli pri branju najljubših knjig.

 _______________________________________________________________________________

Tretješolci na obisku,  3. 4. 2013

V knjigo iz zbirke Čebelica pogledam, pa je rešitev že tu!

Tretješolci so v knjižnici reševali uganke za knjižne molje. V izpolnjevanko so morali zapisati osem besed, ki so povezane s knjižno zbirko Čebelica. Ta zbirka letos namreč praznuje 60 let. Na šoli smo se pridružili natečaju Nastarejša čebelica, v katerem iščemo najstarejše izdaje knjig iz knjižne zbirke, ki jo je pri Mladinski knjigi pričela in dolga leta urejela pisateljica Kristina Brenk. 

Nekaj učencev smo po pouku prosili, da nam pozirajo s svojo najljubšo knjigo. Vas zanima, kaj berejo?

 

 

 

Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša

______________________________________________________________________________________

Četrtošolci na obisku,  2. 4. 2013

Andersenove pravljice vedno navdušijo!

Četrtošolci so na Andersenov rojstni dan v knjižnici prisluhnili pravljici Svinjski pastir, si v zvezke prilepili Andersenovo sliko in letošnjo poslanico, nato pa so si izbrali knjige znamenitega danskega pravljičarja, saj jih čez teden dni v knjižnici čaka kviz o Andersenovih pravljicah.

Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša

______________________________________________________________________________________

Mesec knjige in branja se pričenja, 2. 4. 2013

Kaj nas čaka v prvem tednu meseca knjige in branja?

Zapisala: Alja Bratuša

______________________________________________________________________________________

Četrtošolci obiskali Komendo, marec 2013

Četrtošolci na obisku v Občinski knjižnici Polzela.

V sklopu projekta Beremo skupaj so četrošolci obiskali Občinsko knjižnico na Polzeli. Knjižničarka Renata Novak se je z njimi najprej pogovorila o branju, nato pa jim pomagala izbrati poljubno knjigo za domače branje. V računalniški učilnici so učenci nato oblikovali predstavitev knjige v e-obliki. Oglejte si enega od e-zapisov.

Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša

______________________________________________________________________________________

Imate kaj za pusta hrustafebruar 2013

Fotografirala: Alja Bratuša

 

 

 

 

 

 

______________________________________________________________________________________

Prvošolci in bonton v knjižnici, januar 2013

V knjižnici se znamo obnašati.

Nekaj prvošolcev je z osmošolko Ilario oblikovalo pravila obnašanja v knjižnici. Oglejte si, kaj so zapisali.

__________________________________________________________________________________________

Veseli december, 19. 12. 2012

Igralci sedmošolci so skupaj z glasbeniki (zborček Sončna dekleta in Orffov orkester) za učence od 1. do 5. razreda priredili glasbeno pravljico Janeza Bitenca Dedek Mraz. Vsi učenci so prejeli besedilo pesmice in se jo tudi naučili. Takole gre:

Prišla je zima, z zimo sneg

in s snegom dedek Mraz.

Zapregli palčki so sani,

se pripeljali v vas.

 

Tu že čakali malčki so

in peli na ves glas.

Smo komaj pričakali te,

oj, dobri dedek Mraz.

Zapisala: Alja Bratuša
Fotografije: Rok Lešnik, 7. r.

____________________________________________________________________

Šestošolci obiskali občinsko knjižnico, 7. 12. 2012

Šestošolci so z razredničarkama in šolsko knjižničarko obiskali Občinsko knjižnico na Komendi, kjer so si izposodili poljubno knjigo za domače branje. Knjižničarka Renata Novak jih je je razložila, da imajo zelo pomembno vlogo pri samostojnem iskanju knjig abeceda in oznake v knjižnici. Učenci so se preizkusili v iskanju, si ogledali police, na katerih so knjige, primerne zanje, nato pa si je vsak izbral najljubšo. V decembru in januarju bodo ob izbranih knjigah pripravili govorne nastope.

Zapisala: Alja Bratuša
Fotografija: Renata Novak

________________________________________________________________

Vrtec na obisku v knjižnici, 3. in 4. 12. 2012

Predšolski oddelki iz vrtca so obiskali šolsko knjižnico. Najprej so se pogovarjali o knjigah, knjižnici, knjižničarki in izkaznici, ki jo potrebujemo za izposojo knjig. Nato so reševali “zimske uganke”. Knjižničarka jim je nato s prstnimi lutkami pripovedovala pravljico Deklica in lonček. Na koncu pravljice je počil lonec in pravljice je bilo konec. Zato so se otroci še sami preizkusili v vlogi lutkarjev in odigrali pravljico s srečnim koncem. V četrtek se bodo v knjižnici spet oglasili,da si bodo izposodili nekaj knjig z novo izkaznico. Na njej bo njihova fotografija.

Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša

  

 ______________________________________________________________________

Projektni teden s knjigo za učence 1. triletja, 26. – 30. 11. 2012

Učenci 1. triletja so za uvod z učiteljicami prebrali pravljico Leopolda Suhodolčana Piko Dinozaver. Knjižničarka je zanje v šolski knjižnici pripravila mini kviz z vprašanji iz pravljice, pri učiteljici glasbene vzgoje Miji Novak so učenci prepevali dinozavrske pesmi in jih pospemili z glasbeno spremljavo.  Pri pouku in v oddelkih podaljšanega bivanja so učenci likovno, literarno, dramsko, plesno,  glasbeno poustvarjali in spoznavali svet dinozavrov. Za učence 2. in 3. razredov, ki se bodo udeležili tekmovanja, pa so učiteljice pripravile tudi pisne naloge. Ob zaključku so učenci s Pikom Dinozavrom obiskali muzej, v katerem so razstavili svoje izdelke. Piko Dinozaver pa je obiskal tudi podružnično šolo v Andražu, kjer so brali pravljico, naslikali prizore iz filma Piko obišče Andraž, pisali so različne zgodbe in pripravili zanimivo razstavo, obiskala pa jih je tudi knjižničarka.

Več si oglejte v priloženem programu in fotoalbumu.

Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša
 ____________________________________________________________________________

Projektni teden s knjigo za učence 2. triletja, 19. – 23. 11. 2012

Tudi v letošnjem šolskem letu smo pred Cankarjevim tekmovanjem iz znanja slovenščine, ki bo na šoli potekalo 6. decembra, pripravili za učence 1. in 2. triletja projektni teden s knjigo.

Najprej so bili na vrsti učenci 4. in 5. razredov. Vsi učenci so prebrali kratek odlomek iz knjige Lukec in njegov škorec in se o njem pogovarjali. V šolski knjižnici so spoznavali pisatelja Franceta Bevka, si izposodili njegove knjige in v razredu pripravili razstavo. Pri likovnem pouku so ilustrirali glavnega junaka, pri naravoslovju spoznavali škorca in prevozno sredstvo parnik, pri družbi pa so si ogledali, kod in kako je Lukec iz rodne Slovenije odpotoval v Argentino. V plesni učilnici so se z učiteljico športne vzgoje Naniko Cvikl naučili latinsko-ameriški ples tango, pri angleščini pa so se z učiteljico Matejo Breznik tokrat pogovarjali špansko in italijansko. Lukec iz zgodbe je prebiral na roko napisana očetova pisma, naši učenci pa so se v računalniški učilnici naučili napisati elektronsko pismo.

Podrobnejši program si oglejte v prilogi.

 Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša

 

______________________________________________________________________

Projekt “Beremo skupaj” – 16. 11. 2012

Učenci 5. a so obiskali Občinsko knjižnico na Polzeli, kjer so si izposodili poljubno knjigo za domače branje. Pred tem so se s knjižničarko Renato Novak pogovarjali o pomenu branja in pismenosti. Prebrano knjigo bodo učenci predstavili na e-prosojnicah, ki jih bodo čez 14 dni izdelovali v računalniški učilnici.

Zapisala: Alja Bratuša

 ______________________________________________________________________

Vodna ujma na Polzeli – 5. 11. 2012

Naš sedmošolec Rok Lešnik je v objektiv ujel vodno ujmo v Ločici in na Polzeli.

_____________________________________________________________________________

Kulturni dan »Gremo v gledališče« – 6. 11. 2012

V Slovenskem ljudskem gledališču v Celju so si učenci od 4. do 9. razreda (tudi učenci s podružnične šole Andraž) 6. novembra 2012 ogledali gledališko predstavo Skrivnosti. Navdušeni smo bili nad priredbo romana Jacqueline Wilson, ki jo je režirala Mateja Koležnik. Všeč nam je bilo prav vse: scenografija Iva Knezovića, kostumi Alana Hranitelja, igralska zasedba (Minca Lorenci, Ana Ruter, Jagoda, Manca Ogorevc in Aljoša Koltak), glasba. Ogledu gledališke predstave so sledili pogovor o predstavi in ustvarjalne delavnice. Sedmošolci pa so v sklopu državnega projekta Rastem s knjigo obiskali Medobčinsko splošno knjižnico Žalec. Knjižničarji so jim predstavili prostore knjižnice in njihovo dejavnost. Ob zaključku pa je vsak sedmošolec prejel knjigo Tadeja Goloba Zlati zob, ki jo podarja Javna agencija za knjigo.

Zapisala: Alja Bratuša
Foto: Rok Lešnik, 7. b

_____________________________________________________________________________

Kulturni dan 9. 10. 2012

Za zaključek tedna otroka smo v torek, 9. 10. 2012, pripravili kulturni dan Šola bere. Gostili smo ustvarjalce sodobne zbirke knjig za otroke, ki se imenuje Jurka Burka. Najprej so se učencem v telovadnici predstavili pisateljica Jasna Markuš, ilustrator Simon Sanda in urednica Zala Stanonik.  Čarovnica Jurka Burka, ki jo je upodobila igralka Irena Varga, pa je, seveda, skakala v besedo in učencem povedala, kaj se dogaja v knjigah iz zbirke Jurka Burka. V njih nastopajo čisto navadni fantje in dekleta, ki pa jim Jurka Burka pomaga razrešiti marsikatero težavo. Ima pa čarovnica (pardon, pisateljica) svojo spletno stran, na katero se splača pokukati.

Nato so se učenci razdelili v dve skupini Prva je z ilustratorjem Simonom Sando risala kislo kumaro in/ali svojega junaka z Jurka-Burkinimi svinčniki. Najboljših pet je čarovnica nagradila s knjigo Čiruli za Sarino srečo (umetnine nagrajencev si lahko ogledate spodaj). Druga skupina si je v literarni ustvarjalnici izmišljala konec zgodbe Žiga, kisla kumarica s pisateljico Jasno Markuš. Vsi člani najbolj ustvarjalne pisateljske ekipe so iz rok urednice Zale Stanonik tudi prejeli knjigo.

Preostali del kulturnega dneva smo namenili branju odlomka iz knjige Jasne Markuš Žiga, kisla kumarica. Vsak starejši učenec je bral mlajšemu učencu, npr. devetošolec Jaka četrtošolki Špeli. Po branju sta se dogovorila, kaj bosta narisala ali napisala. Nastali so super stripi, žepne pravljice, kratki zapisi in še kaj. Najbolj zanimivi izdelki bodo objavljeni v spletnem časopisu.

Z ustvarjalci Jurke Burke smo se imeli super, nad branjem v parih pa so bili navdušeni tako učenci kot učitelji!

Zapisala: Alja Bratuša
Foto: Rok Lešnik in Maša Veler, 7. b

———————————————————————————————————————

Teden otroka v knjižnici – 1. do 5. 10. 2012

Učenci 1., 2. in 3. razredov so v tednu otroka obiskali knjižnico, kjer so prisluhnili pravljicam.

Drugošolci so v torek prisluhnili pravljici Svetlane Makarovič Sovica Oka. Po pravljici so si izmišljali dobra vprašanja in nanja odgovarjali. Za dobro zastavljeno vprašanje ali pravilni odgovor so učenci prejeli sovico. Pojasnili smo tudi, kaj pomeni beseda češarek. Še veste kdo je metal češarke v Bedanca?

Prvošolci so v sredo poslušali pravljico Andreje Vukmir Lolo v knjižnici. Tudi oni so morali po koncu pravljice zastavljati vprašanja: Kdo je glavni junak v pravljici? Kako je ime Lovrovi učiteljici? Zakaj je sestra Urša nahecala brata? Kaj je rekel Nejc, ko mu je Lovro povedal, da so v šolski knjižnici pošasti? Prvošolci so za dobro vprašanje ali pravilni odgovor prejeli ptico učenosti – sovico. In prav vsi so jo dobili!

Tretješolci so poslušali pravljico Svetlane Makarovič Sovica Oka. Po pravljici so morali zastavljati vprašanja, ki se pričnejo na: Kaj? Kako? Zakaj? Kdaj? Kdo? ali povedati trditev in nanjo odgovoriti z Drži. – Ne drži. Znate odgovoriti na vprašanje: Zakaj je sovica Oka skočila v vodo? Njen skok si oglejte na ilustraciji Nejca Urana iz 2. a.

Zapisala: Alja Bratuša

———————————————————————————————————————

Zaključek projekta “Beremo skupaj”

Četrtošolci in petošolci so v petek, 15. junija, ponovno obiskali Občinsko knjižnico na Komendi, kjer so prisluhnili izbranim predstavitvam svojih sošolcev. Ob elektonskih prosojnicah so Jakob Hauptman, Nejc Golob, Lucija Rakun, Tajda Prislan, Nika Šalamon, Maša Kovač, Maruša Šmid, Ajda Dedič, Miša Medvešek in Maruša Žučko predstavili prebrane knjige. Zbrane učence z učiteljicami sta nagovorili tudi knjižničarka splošne knjižnice Renata Novak in šolska knjižničarka. Prijetno druženje smo sklenili z mislijo, da naj knjige tudi med počitnicami krajšajo čas in burijo domišljijo.

Zapisala: Alja Bratuša
Fotografirali: Renata Novak in Alja Bratuša

Knjižnica zapira svoja vrata

 

Šolska knjižnica počasi zapira svoja vrata, zato vas prosimo, da od 11. junija dalje v knjižnico vračate izposojene knjige. Gradivo si lahko izposodite le, če ga nujno potrebujete za pouk.Če med počitnicami ne boste mogli zdržati brez knjige, ste vabljeni v Občinsko knjižnico na Komendi.
Prijetne počitnice – tudi s knjigo in knjižnimi junaki vam želim!

Knjižničarka Alja Bratuša

Vrtec na obisku23., 24. in 30. maj 2012

Otroci iz vrtca so skupaj z učenci 1. razredov obiskali šolsko knjižnico. Učenci 1. razreda so najprej izžrebali svoj par iz vrtca. Otroci iz vrtca pa so izžrebali prostor – knjižnico ali razred – v katerem so v nadaljevanju pisali in risali. Najprej so prisluhnili pravljici Winnie v vesolju, potem pa so v parih ilustrirali pet besed iz pravljice. Prvošolci so besede tudi zapisali.

Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša

 

________________________________________

Zaključek bralne značke – 22. maj 2012

V torek, 22. maja 2012, smo v mali telovadnici šole priredili zaključek bralne značke. Najprej so zanimivemu literarno-filmskemu programu z naslovom “Meni se rola – film”, ki so ga pripravili učenci višjih razredov z mentoricami Mojco Cestnik, Marijo Kronovšek in Karmen Zupanc, prisluhnili učenci od 1. do 4. razreda in učenci s podružnične šole Andraž. Ob zaključku sta jim gospa ravnateljica in knjižničarka podelili bralna priznanja. Podoben program so si ogledali tudi učenci od 5. do 9. razreda. Tudi njim smo podelili bralna priznanja, kar 38 devetošolcem pa še posebna spominska priznanja za devetletno zvestobo bralni znački. Devetošolci so od Društva Bralna značka prejeli tudi knjigo Mira Cerarja Osnove demokracije. Skupno smo podelili 421 bralnih priznanj, kar pomeni, da je kar 81 % učencev končalo bralno značko. Fotografije si lahko ogledate tudi v spletnem albumu šole.

Zapisala: Alja Bratuša
Foto: člani fotografskega krožka z Danico Gobec

_________________________________________

Mesec knjige in branja na Osnovni šoli Polzela – 2. do 24. april 2012

Na mednarodni dan knjig za otroke, ki ga praznujemo na Andersenov rojstni dan,  2. aprila pričenjamo s tradicionalnim mesecem knjige in branja na naši šoli.

Letos bomo v mesecu knjige:

  • veliko bomo glasno in tiho brali (vsak petek, 10 minut 1. šolske ure),
  • o knjigah se bomo pogovarjali in ob njih poustvarjali,
  • ob mednarodnem dnevu knjig za otroke bomo spoznavali Andersena in njegove pravljice,
  • starše in učitelje bomo spraševali o njihovi najljubši knjigi iz otroštva,
  • starejši učenci (5. razred) bodo brali mlajšim (1. razred),
  • v sklopu projekta Beremo skupaj bodo četrtošolci in petošolci obiskali Občinsko knjižnico Polzela, obiskali jo bodo tudi otroci iz najstarejših skupin vrtca,
  • brali bomo za ekobralno značko,
  • v oddelkih podaljšanega bivanja bomo spoznavali znane slovenske ilustratorje in se postavili v njihovo vlogo,
  • reševali bomo knjižne uganke,
  • učitelji bodo sklenili bralno značko za odrasle,
  • sedmošolci bodo na kulturno-tehniškem dnevu obiskali knjigarno v Ljubljani,
  • osmošolci si bodo na kulturnem dnevu ogledali gledališko predstavo Grozni Gašper, po njej pa dramsko ustvarjali,
  • pripravili bomo zaključek predšolske in šolske bralne značke.
Andražani zavzeli Komendo
(09.03.2012)
Učenci s podružnične šole v Andražu so obisk na Polzeli izkoristili za ogled predstave Neodvisen.si in za obisk Občinske knjižnice. Tam jih je sprejela knjižničarka Renata Novak, ki jim je razkazala novo knjižnico, najmlajšim prebrala pravljico Mala muca v knjižnici, četrtošolci in petošolci pa so si izbrali poljubno knjigo, o kateri bodo pripravili kratko predstavitev. Obisk so učenci in učiteljice sklenili z ogledom Komende, po kateri jih je vodila gospa Lidija Praprotnik.
                                                                                       Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša
Na počitnice tudi s knjigo!
(13.02.2012)
Dragi bralci in bralke,
tudi med zimskimi počitnicami se bo po vseh užitkih na mrazu in snegu prilegla kakšna dobra knjiga. Tukaj lahko pokukate v seznam novosti letošnjega šolskega leta. Če si niste uspeli izbrati knjige v šolski knjižnici, ste vabljeni, da med počitnicami obiščete Občinsko knjižnico na Komendi.

Knjigožerski pozdrav od knjižničarke Alje Bratuša

Ilustracija: Viktorija Dominković
Dan pred kulturnim praznikom posvetili varni rabi interneta
(07.02.2012)
Danes smo na šoli izpeljali kulturni dan, ki je bil posvečen varni rabi interneta. Učenci od 4. do 9. razreda so prisluhnili predavanju Saše Koren “Misli z glavo, ko srfaš po internetu”, nato pa v delavnicah z učitelji ustvarjali in debatirali o varnosti in nevarnostih spleta. Osmošolci in devetošolci so prisluhnili tudi veteranom vojne za Slovenijo Adiju Vidmajerju, Emilu Pižornu, Zdenku Trpinu in Radu Gašperiču, ki so s predstavitvijo in pogovorom učencem približali 20-letnico osamosvojitve Slovenije.V računalniški učilnici je računalnikar Borut Petrič predvajal oglase, ki so jih naši učenci izdelali za natečaj safe.si. Ob filmih se je razvila zanimiva debata.
                                                              Zapisala: Alja Bratuša
Fotografije: Alja Bratuša in Ina Rojnik
Dan varne rabe interneta
(02.02.2012)
Kulturni dan za učence od 4. do 9. razreda
»Praznujemo Dan varne rabe interneta«
7. februar 2012
1.-2. ura 4., 5. in 6. r. “Misli z glavo, ko srfaš po internetu”

Zavod sprememba, Saša Koren

mala telovadnica8.15-9.159. a, b, c

 20 let samostojne Slovenije

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Spodnje Savinjske doline,

Adi Vidmajer, Emil Pižorn,

Zdenko Trpin in Rado Gašperič

učilnica fizike

9.15-10.158. a, 8. b3.-4. ura7., 8. in 9. r.“Misli z glavo, ko srfaš po internetu”

Zavod sprememba, Saša Koren

mala telovadnica1.-5. ura

(po urniku)4.-7. r.

 “Varno na internetu”

(ogled filmov naših učencev z natečaja Safe.si in debata o nevarnostih spleta)

računalnikar Borut Petrič

računalniška učilnica1.-5. ura

(po urniku)4.-9. r.“Varna raba interneta”

(delavnice, pogovor, poustvarjanje)

razredniki in drugi učitelji

 matične učilnice

 

Program v sodelovanju z zunanjimi sodelavci in
računalnikarjem Borutom Petričem pripravila Alja Bratuša.
Več informacij o varni rabi interneta: safe.si

Zapisala: Alja Bratuša

Petošolci na obisku na Komendi

(20.01.2012

Tudi petošolci so v okviru projekta “Beremo skupaj” obiskali občinsko splošno knjižnico na Komendi, kjer so si izbrali poljubno knjigo za domače branje. V februarju bodo v računalniški učilnici pripravili e-prosojnice s predstavitvijo svojih knjig.

                                                                                                  Zapisala: Alja Bratuša
Foto: Renata Novak
Četrtošolci na obisku v splošni knjižnici
(13.01.2012)

S četrtošolci smo obiskali občinsko knjižnico na Komendi, kjer so učenci prisluhnili knjižničarki Renati Novak. Pogovarjali so se o pomenu branja, predstavila pa nam je tudi knjige, ki so nagrajene z znakom ZLATA HRUŠKA. Učenci so si nato izposodili poljubno knjigo za domače branje.

                                                                                                            Zapisala: Alja Bratuša
Foto: Renata Novak
Pika Nogavička v knjižnici
(22.12.2011)
Učenci izbirnega predmeta gledališki klub z mentorico Marijo Kronovšek so v knjižnici za učence od 1. do 5. razreda odigrali prizora Pika Nogavička se s policajema igra mance in Pika na čajanki.Vloge:
Pika Nogavička             Vita Vybihal
Policaj 1/g. Žirovnik      Monika Rakun
Policaj 2/g. Ciklama      Jona MiklavcAnica/g. Dalija             Maša Krajnc
Tomaž/g. Bucika          Martin GulinScena                         Januš Vašl in Gal Pilko
Glasba                        Miha Plevčak
                                                                                   Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša
S Pepelko gostovali na OŠ Griže in POŠ Liboje
(22.12.2011)
Gledališčniki so na povabilo OŠ Griže odigrali igrico Pepelka učencem od 1. do 5. razreda na Osnovni šoli Griže in na podružnični šoli Liboje. V zahvalo so prejeli močan aplavz in okusno malico in kosilo.
                                                                                      Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša
Pepelka navdušila mlado občinstvo
(21.12.2011)
Po istoimenski pravljici bratov Grimm so učenci 6. r. z mentorico Aljo Bratuša priredili in v sredo, 21. 12., odigrali gledališko predstavo učencem 1., 2., 3., 4. in 5. razredov, v petek, 23. 12., pa otrokom iz vrtca in učencem 6. razredov.
 
Vloge
FLORA/PEPELKA         Urška Klopčič
PRINC                       Denis Babič
OČE                          Dominik Jurak
MAČEHA                    Pia Turk-Žagar

Tri sestre
SUHA MUHA               Maša Veler
HRUŠKA DEBELUŠKA   Živa Grčar
MICKA                       Marina Cokan
Tri vile
TINKERBEL                 Ula Dobrišek
ZVONČICA                  Klara Cizej
FIFI                           Lea Cvetko
SLUŽABNICA/MAMA     Ema Cimperman
GLASBA/ZVOK             Marjetka Okorn

                                                                                       
Zapisala in fotografirala: Alja Bratuša
Gledališka predstava Pikica in Tonček
(13.12.2011)
V torek smo se učenci od 4. do 6. razreda zbrali v razredu in se pričeli pogovarjati o bontonu v gledališču. Okoli 9. ure smo se odpravili proti garderobi in se vkrcali na avtobuse. Kmalu smo prišli v Slovensko ljudsko gledališče v Celju, se posedli in počakali. Začelo se je, vsi smo umolknili in poslušali. Predstava je govorila o tem, kako je bila Pikica bogata, Tonček pa reven. Bila sta dobra prijatelja in skupaj sta prodajala vžigalice, gumbe in druge reči ter s tem služila denar. Na koncu je lahko Tončkova mama služila pri Pikici in Tonček ni bil več reven. V zapor pa je šel zlobni Robert, ki je skušal oropati Pikičino hišo. Ko je bilo predstave konec, smo se odpeljali proti Polzeli.
Zapisala: Pia Gobec, 6. a
Mega rime o Pikici in Tončku
Pikica Kramar prava je nadlogica,
Tonček telebanček v karateju je kot sulica.
Gospod Kramar čisto svojo tovarno ima,
gospa Kramar po trgovinah divja,
gospodična Roženkrančeva rada na zob ga da,
debela Berta pa cel dan hišo sesa.
Tončkova mama bolezen je imela,
Krevlov Bine si z izdajanjem denar pridela.
Vražji Robert vlom je naredil,
dobri natakar ruma je že veliko spil.
Stražnik policist cestišče čuva,
učitelj Sfiligoj znanje iz otrok ruva.
Vsi ti v zgodbici so nastopili,
nam dopoldne popestrili.
Spesnila: Iza Robavs, 4. b
Srečanje s pisateljico Nejko Omahen
(06.12.2011)
Obiskala nas je mladinska pisateljica Nejka Omahen, ki nam je v pogovoru z mlado novinarko Mašo Kranjc iz 7. a razkrila veliko zanimivih podrobnosti iz svoje pisateljske kariere. Izvedeli smo, da je svojo prvo knjigo napisala že pri sedmih letih, prvo knjigo, ki so jo izdali na OŠ Šmartno, pa pri petnajstih. Po prvencu Zvezda z odra je napisala še 8 knjig. Posebno so nas prevzele knjiga Življenje kot v filmu, po kateri je bil posnet tudi film, in najnovejši knjigi. Film smo si v šoli tudi ogledali, zato smo z zanimanjem prisluhnili Tei Turnšek iz 9. b, ki je predstavila svoje mnenje o filmu, Maša Kranjc pa je knjigo primerjala s filmom. O razlikah je povprašala tudi pisateljico, ki ji je film sicer zelo ugajal, še danes pa ne razume, da so v filmu spremenili konec zgodbe. Mnenje o knjigi Oh, ta kriza je predstavila Živa Avžner iz 8. b, mnenje o knjigi Spremembe, spremembe pa Veronika Zupan iz 7. c. Ob zaključku je pisateljica odgovorila še na nekaj vprašanj učencev.
Zapisala: Alja Bratuša
Foto: Tea Es
Obiskali smo 27. knjižni sejem v Ljubljani
(03.12.2011)

V četrtek, 24. novembra, se je kar 21 članov šolske skupnosti udeležilo 27. knjižnega sejma v Ljubljani. Ogled sejma jim je omogočila ga. ravnateljica, saj so v tednu otroka za branje in bralno značko uspešno navduševali svoje oddelčne skupnosti. Najprej smo prisluhnili pogovoru z nominirancema za nagrado DESETNICA, Suzani Tratnik in Primožu Suhodolčanu. Spregovorila sta o svojih otroških letih in prvih pisateljskih začetkih. Nato smo si ogledovali stojnice različnih založb, ki so ponujale na ogled na stotine novih in malo starejših knjig. Učenci so po svoji presoji izbrali 31 knjig za novoletno obdaritev otrok v vrtcu in učencev, ki jo tradicionalno pripravi konec decembra ravnateljica, in 21 knjig za našo šolsko knjižnico. Med potepanjem po sejmu se je vsak učenec fotografiral s knjigo, ki mu je bila najbolj všeč, srečali pa smo tudi Mačka Murija in v objektiv ujeli vedno nasmejanega Primoža Suhodolčana.

Zapisala: Alja Bratuša
Foto: Katja Lipičnik

 

Zbrali 146 knjig
(02.12.2011)
Učenci, učitelji in vzgojitelji Osnovne šole Polzela smo za knjigodajalsko akcijo Podari knjigo, pričaraj nasmeh, ki jo je oktobra 2011 organiziralo podjetje Mladinska knjiga, in v kateri podarjamo knjige dobrodelnim organizacijam (Zvezi prijateljev mladine Slovenije, Mladinskemu zdravilišču in letovišču Rdečega križa Debeli Rtič in Skupnosti socialnih zavodov Slovenije), prispevali 57 knjig za odrasle in 89 knjig za otroke, skupaj 146 knjig.

                                                  Zapisala: Alja Bratuša
Foto: http://www.mladinska.com
Natečaj Zgodba iz steklenice in steklenica z zgodbo
(01.12.2011)
Iz žalske knjižnice, kjer so pripravili natečaj ZGODBA IZ STEKLENICE IN STEKLENICA Z ZGODBO, so nam sporočili, da je glavno nagrado, izlet v Gardaland, prejela Špela Bedjanič iz OŠ Braslovče. Nagrajeni pa ste bili tudi naši učenci in sicer za zgodbi, ki sta jih spravila v steklenico, Anže Koradej iz 4. b in Vid Jesenko iz 5. r. POŠ Andraž. Prejela bosta knjižno nagrado. Vid Jesenko je bil nagrajen tudi za okrasitev steklenice, poleg njega pa bo material za ustvarjanje prejela Ajda Vasle iz 4. b, ki je tudi domiselno okrasila steklenico.
Vsi ostali sodelujoči (skupaj smo na natečaj poslali 19 steklenic) so prejeli tolažilne nagrade: Nika Hlupič, Nika Sitar, Teja Pikl, Zala Trbežnik, Nika Fonda, Gaja Grčar, Urban Šolinc, Jan Petek, vsi iz 3. b, Sven Rojten in Ana Marija Mogu, oba iz 4. a, Maruša Šmid iz 5. b, Karmen Petek, Živa Robavs in Angelika Vasle, vse iz 6. b ter Jakob Kogelnik in Matjaž Brunšek iz 4. r. POŠ Andraž. Steklenice so bile do konca novembra na razstavi v žalski knjižnici.
                                                                                       Zapisala: Alja Bratuša
Foto: Irena Verbič
Teden Mačka Murija na Osnovni šoli Polzela
(11.11.2011)

Na Osnovni šoli Polzela smo za učence od 1. do 4. razreda v novembru pripravili teden Mačka Murija, ki smo ga sklenili z velikim mačjim koncertom. Na njem je nastopila nekdanja učenka Tanja Cizej Baletić kot izvrstna vokalistka z možem kitaristom Tončijem Baletićem in flavtistko Mojco Ušen Tkalčec. Otrokom iz vrtca in učencem so priredili imenitno predstavo, na kateri sta se predstavili tudi šestletna Nina Cizej kot Muca Maca – igralka in desetletna Ana Baletić, ki s staršema sicer živi v Dubrovniku, kot imenitna recitatorka v slovenskem jeziku. Otroci so prepevali in plesali na songe iz Mačka Murija. Ker je v letošnjem šolskem letu Cankarjevo tekmovanje iz slovenščine posvečeno tej izvrstni knjigi Kajetana Koviča, je knjižničarka Alja Bratuša s sodelavkami organizirala vrsto dejavnosti. Učenci so z učiteljicami prebirali zgodbo, učiteljica glasbene vzgoje Mija Novak je učence naučila prepevati songe, učiteljica športne vzgoje Nanika Cvikl je zanje pripravila plesne koreografije, v računalniški učilnici smo se interaktivno podali v Mačje mesto, v knjižnici smo spoznavali ustvarjalce knjige in pesmi, pri pouku so učenci likovno in besedno poustvarjali, v oddelkih podaljšanega bivanja pa so pisali mačjo kroniko, izdelali hiši Mačka Murija in Muce Mace, priredili mačjo čajanko, kviz in lutkovno igrico. Ustvarjalni teden nas je tako navdušil, da z nestrpnostjo pričakujemo naslov nove knjige, ki ga za Cankarjevo tekmovanje predpiše državna komisija.

Zapisala: Alja Bratuša
Foto: A. Bratuša in T. Tavčar
V spomin pobudniku bralne značke Stanku Kotniku
(06.10.2011)

V tednu otroka, ki je potekal letos pod geslom »Pojdiva s knjigo v svet«, smo na Osnovni šoli Polzela slovesno odprli kulturni kotiček pobudnika bralne značke in rojaka Stanka Kotnika. Letos mineva 50 let, odkar so na pobudo profesorja slovenščine pričeli s tekmovanjem za bralno značko in podelili prve Prežihove bralne značke. Stanko Kotnik, učitelj slovenščine na Osnovni šoli na Prevaljah, kasneje profesor na Pedagoški fakulteti v Mariboru, izhaja iz rodu Kotnikovih iz Založ pri Polzeli, njegov ded Filip Jelen je bil nekdaj tudi polzelski župan. Pokojnega Stanka Kotnika se učenci in študentje spomnijo kot predanega pedagoga in človeka z veliko začetnico, v širšem slovenskem prostoru pa je najbolj znan kot pobudnik in organizator bralne značke. Njegova sestra Marica Kotnik Šipec, ki živi v Založah, je prav tako znana kot izvrstna pedagoginja pa tudi raziskovalka zaloških hišnih imen. Na Osnovni šoli Polzela smo ob kotičkih znanih Polzelanov zdaj bogatejši še za vitrino, v kateri sta predstavljena življenje in delo Stanka Kotnika, del razstave pa je posvečen tudi gibanju bralna značka. Ob zaključku kratkega kulturnega programa, ki smo ga pripravili učenci in učitelji OŠ Polzela, sta ravnateljica Valerija Pukl in gospa Marica Kotnik Šipec slavnostno prerezali trak ter tako sklenili praznovanje 50-letnice bralne značke, ki smo ga na šoli s številnimi dejavnostmi za spodbujanje branja med mladimi organizirali v prejšnjem šolskem letu.

Zapisala: Alja Bratuša

Foto: šolski novinarji

Kulturni dan na Komendi
(29.09.2011)
V sredo, 28. 9. 2011, so učenci od 1. do 5. razreda obiskali prenovljeno Komendo, kjer so si z vodnikoma Turističnega društva Polzela Stankom Novakom in Lidijo Praprotnik ogledali prostore graščine od kleti do podstrehe. Knjižničarka občinske knjižnice Renata Novak in šolska knjižničarka Alja Bratuša sva učencem razkazali prostore Občinske knjižnice. Učenci so prisluhnili razlagi, se sprehodili po obeh nadstropjih knjižnice in si ogledovali knjige.
V četrtek, 29. 9. 2011, pa so imeli kulturno-tehniški dan z naslovom Polzela, ali te poznam? in požarna varnost učenci od 6. do 9. razreda. Devetošolci in šestošolci so se najprej odpravili do gasilskega doma, kjer so jih pričakali gasilci in učitelj Jure Stepišnik, ki je pripravil tehniški del dneva. Podrobneje so učencem predstavili gasilski avto in razložili, kako poteka evakuacija. Medtem so si sedmošolci in osmošolci ogledali notranjost gradu, nato pa so se v plesno-glasbeni delavnici, ki sta jo vodili Mija Novak in Nanika Cvikl, naučili nekaj srednjeveških korakov in ples. Na Komendi sta Lidija Praprotnik in Patricija Hofman učencem razkazali prostore glasbene šole, gostišče in poročno dvorano. V muzejski sobi je imela vodička predstavitev o prenavljanju Komende, učenci so si z Renato Novak in Aljo Bratuša ogledali tudi prostore knjižnice. Nato so učenci odšli do domačije Mešič, kjer so jim razložili, kako z vodo pridobivajo energijo. Na kmetiji Rakun pa so si ogledali sončno elektrarno. Tudi devetošolci in šestošolci so si ogledali prenovljene prostore Komende, sodelovali pa so tudi na likovni delavnici, ki jo je vodila Regina Mratinkovič, in v geografski delavnici, ki jo je pripravila Irena Ramšak.
“Ta dan je bil zanimiv in poučen, zato si želimo, da bi bilo takih dni čim več!”
…so zapisali mladi novinarji z mentorico Karmen Zupanc
Več si lahko preberete v šolskem spletnem glasilu

http://os-polzela.net/casopis/

 

Srečanje tretješolcev s knjižnimi junaki
(17.06.2011)
Tretješolci so se v knjižnici srečali z junakinjo Piko Nogavičko in njeno opico Fickom, ki sta učencem pokazala, kako se je potrebno obnašati v knjižnici. Seveda sta Pika in Ficko imela nešteto idej in zahtev, učenci so morali stati mirno in odgovarjati na vprašanja. Na primer: Si že prebral knjigo o Piki Nogavički? Kdo ti je bolj všeč: konj Alfred ali opica Ficko? Učenci so pravila obnašanja v knjižnici zapisali v svoje zvezke.
Srečanje prvošolcev s Piko Nogavičko
(16.06.2011)
Tudi prvošolcem je Pika Nogavička pokazala, kako se je potrebno obnašati v knjižnici. Na pomoč ji je priskočila opica Ficko. Potem, ko so ugotovili, kaj je prav in kaj ne, so zapeli Pikino pesem, Ficko in Pika pa sta jim razdelila bonbone.
Podelili knjižne nagrade
(16.06.2011)
V aprilu mesecu knjige in smo razpisali natečaj “DEŽELA BESED”.  Prav vse razredne skupnosti so se odzvale na naše vabilo. Nastali so čudoviti, domiselni in zelo ustvarjalni plakati. Žirija si je plakate ogledala in med njimi izbrala učence 2. b, ki so najbolj ustvarjalno, besedno in likovno dodelano predstavili črko U in besede na črko U. Učence 2. b z učiteljico Vero Bombek in vzgojiteljico v podaljšanem bivanju Dragico Vidmar je sprejela gospa ravnateljica, ki je vsem učencem podelila diplome in knjižna darila (sponzor Mladinska knjiga).
Reševali pa smo tudi knjižne uganke o Neži Maurer, ki smo jo sestavili ob osemdesetletnici naše rojakinje. Prejeli smo 138 pravilnih rešitev. Izžrebanim učenkam Lari Luc, Maši Medvešek in Niki Ograjenšek je ravnateljica podelila knjigo Neže Maurer. Izžrebali pa smo tudi učenca Maja Juvanaiz Andraža.Vsem iskrene čestitke!
Bonton v knjižnici s Piko Nogavičko in Fickom
(09.06.2011)
Učence 2. razredov sta v knjižnici obiskala Pika Nogavička in njena opica Ficko. Odigrala sta jim dvanajst prizorov, učenci pa so morali ugotoviti, v katerih sta se obnašala primerno in v katerih ne. Pravila obnašanja v knjižnici najdete tudi v knjižničnem redu.
Številke v knjižnici
(08.06.2011)
V letošnjem šolskem letu so učenci in učitelji od septembra do maja 9.503-krat obiskali šolsko knjižnico in si pri tem izposodili 10.650 knjig. Največ knjig v prvem triletju so si izposodili učenci 2. a (866), v drugem triletju učenci 6. b (435) in v tretjem triletju učenci 7. a (448).
Zaključek bralne značke za odrasle
(09.05.2011)
S sklepno prireditvijo projekta Savinjčani beremo, ki ga organizira in vodi Medobčinska splošna knjižnica v Žalcu, smo tudi učitelji in vzgojitelji sklenili branje za bralno značko v letošnjem šolskem letu. Vse bralke smo prejele priznanja za sodelovanje in darilo – dežnik. Na večeru smo prisluhnile salonskemu ansamblu Musica Camerata ter pisateljem Ervinu Fritzu, Sonji Porle, Marku Repniku in Igorju Karlovšku  in Ireni Štusej, ki je prireditev tudi povezovala (foto Tone Tavčar).
Zaključek bralne značke s Primožem Suhodolčanom
(22.04.2011)
Mesec knjige smo sklenili s podelitvijo bralne značke z gostom Primožem Suhodolčanom. Gosta smo izbrali s posebnim namenom, saj je njegov oče Leopold Suhodolčan s Stankom Kotnikom pred petdesetimi leti osnoval edinstveno gibanje za spodbujanje branja – BRALNO ZNAČKO. Najprej so se ob Suhodolčanovih domislicah zabavali učenci od 4. do 9. razreda. Beseda je tekla o vsem, samo o knjigah ne. Še sedaj se držimo za popek od smeha! Podelili smo bralna priznanja kar 268 bralcem, med njimi je bilo kar 30 učencev, ki so bili zvesti knjigi in bralni znački vseh devet let šolanja. Po kratkem premoru so se otroci iz vrtca in učenci 1. triletja ter učenci s POŠ Andraža nasmejali zgodbici o treh palčkih. Tudi 352 najmlajšim bralcem sta Primož Suhodolčan in gospa ravnateljica podelila bralna priznanja. Za branje z mladimi bralci pa smo se zahvalili tudi mentorjem branja.
Večer branja
(19.04.2011)
V mesecu knjige in branja smo na pobudo gospe ravnateljice Valerije Pukl pripravili večer branja. Namenjen je bil sedmošolcem, ki so z mentorji prebirali besedila Primoža Suhodolčana in se o njih pogovarjali. Priljubljeni pisatelj bo gost ob zaključku bralne značke. Pripravili smo tudi več ustvarjalnih delavnic, in sicer delavnico kreativnega pisanja, glasbeno, likovno in gospodinjsko delavnico. Svoje izdelke in ideje so sedmošolci predstavili staršem, s katerimi so sklenili to zanimivo prireditev.
Glasbeno popotovanje na Madagaskar
(15.04.2011)
Petek, 15. 4., smo že tradicionalno pričeli z desetminutnim tihim branjem, ki pa ga je tokrat poleg gospe ravnateljice napovedal naš gost z Madagaskarja. Z Josephom Rakotorahalahyjem, ki že trideset let živi v Sloveniji, po rodu pa je z Madagaskarja, so se učenci od 1. do 9. razreda podali na popotovanje na Madagaskar v besedi, sliki in z glasbo. Gost nam je želel povedati, da je življenje sila preprosto in lepo, le če sami tako hočemo. Za srečo ne potrebujemo veliko. Ko se zjutraj pogledamo v ogledalo, si recimo, da smo lepi. Ne lepi, ZELO lepi. Pa bomo naredili lep dan sebi in vsem, ki so z nami. Gost nam je natrosil polno življenjskih zabavnih zgodbic iz svojega srečevanja s Slovenijo in Slovenci, spregovoril nam je o lepotah pa tudi o revščini Madagaskarja. V svoj nastop je ob koncu povabil tudi učence in učitelje, ki so odigrali nekaj skladb v afriških ritmih.
V razredih so učenci nato v delavnici »Drevo je povsod zeleno vedno znova« ustvarjali drevesni list razreda, ob katerem so razmišljali o spoštovanju, strpnosti in sožitju.
Starejši učenci so brali otrokom v vrtcu
(13.04.2011)
Šestošolke Ilaria Kanduti, Urška Matko in Neža Lesjak, osmošolci Katja Lipičnik, Nika Ograjenšek, Max Kralj Kos, Gal Aleksej Pilko in devetošolki Maja Melanšek in Anja Podgornik so danes otrokom v vrtcu brali pravljice. Brali so jim zgodbice: Racman in knjiga, O račku, ki ni znal gagati, Mišek Tip pri zobozdravniku, Melji, melji mlinček in Stonoga Berta. Ko so knjige prebrali, so otroci še risali, barvali, plesali, skratka bilo je zabavno.
Spet vrtec na obisku
Danes so knjižnico obiskali otroci z vzgojiteljema Alešem Točajem in Katarino Krašovec, kasneje pa še skupin z Vesno Hriberšek, Vesno Verdev in Ivico Pučnik. Veliko smo se smejali, brali pravljico Rozi je zaljubljena in izdelovali ogrlice iz makaronov. Poglejte, kako imenitni smo!
Tretješolci na obisku v knjižnici
(11.04.2011)
Kokoš Rozi iz pravljice Rozi je zaljubljena je navdušila tudi tretješolce. V izdelovalnici nakita so morali učenci izdelati prav poseben nakit. Koralde – makaroni so morali biti nanizani v natančnem zaporedju: en rumen, en oranžen in en zelen makaron … Izdelovalci nakita so bili zelo spretni in natančni …
Najmlajši na obisku v knjižnici
(11.04.2011)
Pravljica Rozi je zaljubljena
(08.04.2011)
Učenci 1. in 2. razredov so danes na pravljični uri spoznali kokoš Rozi in njeno ljubezensko zgodbo. Naučili so se tudi, kako na hitro narišeš kokoš. Na koncu so se preizkusili v Rozini izdelovalnici nakita. Zmagovalce si oglejte na fotografijah.
Vrtec na obisku
(06.04.2011)
Skupina od 5 do 6 let starih otrok z vzgojiteljicama Vesno Verdev in Sonjo Barl je obiskala šolsko knjižnico. Najprej so ugibali, kaj bo narisala knjižničarka. Hitro jim je uspelo, nato pa smo skupaj prebrali pravljico Rozi je zaljubljena. Po pravljici smo se preizkusili v izdelovalnici nakita. Priredili smo pravo tekmovanje. Zmagovalce si lahko ogledate zgoraj.
Andražani na obisku v knjižnici
(06.04.2011)
Učenci 5. razredov so obiskali šolsko knjižnico na Polzeli. Ob knjigi Skrbimo za naš planet – Voda. Pljusk! smo se pogovarjali o pomenu vode za življenje, v knjižnici pa so učenci morali opraviti nekaj “vodnih” nalog. Napojili smo rastline in najbolj žejnega učenca, preizkusili smo, kaj plava na vodi, na globusu smo poiskali vodo v tekoči in trdni obliki, v knjigah smo poiskali vodne živali in zanimive poskuse z vodo. Obisk so učenci 5. razreda zaključili z ogledom knjižnice, med katerim so našli nekaj zanimivih knjig in si jih izposodili. Tudi kakšna za ekobralno značko se je našla vmes.
Dežela Velike tovarne besed
(05.04.2011)
Učenci 3., 4. in 5. razredov so v knjižnici prisluhnili pravljici Dežela Velike tovarne besed. Pripovedovala jo je učiteljica Majda Pur, ki je po koncu pravljice učence povabila k ustvarjanju vrednih besed. Razposlali jih bomo med učence, učtelje, v vrtec, med Polzelane …
Beremo skupaj – drugič
(04.04.2011)
Tudi učenci 4. b, 5. a in 5. b so v sklopu projekta “Beremo skupaj” obiskali Občinsko knjižnico na Polzeli. Tam jih je pričakala knjižničarka Renata Novak, ki jim je predstavila knjižnico, in spregovorila o kvalitetnih knjigah za mladino, ki so označene z znakom zlata hruška. Nato so si vsi učenci izmed priporočenih knjig izbrali po eno knjigo, ki jo bodo prebrali v naslednjih 14 dneh.
Mednarodni dan knjig za otroke
(01.04.2011)
D
Osnovni podatki

OSNOVNA ŠOLA POLZELA
ŠOLSKA ULICA 3
3313 POLZELA
Telefon: 03 703 31 00
Fax: 03 572 01 35
e-pošta: tajnistvo-os.polzela1@siol.net
TRR 01373-6030675312
ID za DDV: SI33941688

Šolske dejavnosti
Povezave