Ekskurzija ljubiteljev slovenske besede

IZOBRAŽEVALNA EKSURZIJA LJUBITELJEV SLOVENSKE BESEDE
Avtorica: Ajda ČREMOŽNIK, šolska dopisnica

Učenci naše šole sodelujemo na številnih natečajih in pri različnih projektih. Velikokrat smo tudi uspešni.  V sklopu projekta Franček smo bili razglašeni za šolo, ki je poslala najuspešnejše oglase za spletni portal Franček, zato so nas v petek, 14. aprila, sprejeli na Inštitutu Frana Ramovša, ki je del ZRC SAZU. Tam nam je predstojnik inštituta, dr. Kozma Ahačič s sodelavci povedal, kako nastaja spletni slovar in s čim vse se ukvarjajo raziskovalci slovenskega jezika. Ogledali smo si tudi prostore, kjer nastaja šolski slovar Franček.
Po ogledu inštituta smo se odpravili do NUK-a .Tam smo si ogledali celotno stavbo, ki jo je pred davnimi leti arhitekturno oblikoval znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik. Z zanimanjem smo si ogledali tudi razstavo, posvečeno pesniku Karlu Destovniku Kajuhu.
Vmes smo si vzeli čas za malico in druženje ter klepet o jeziku. Kljub slabemu vremenu smo si privoščili zaslužen sladoled.

Fotografije prijetnega dne si lahko ogledate v SPLETNEM ALBUMU.

Nato smo se sprehodili po prestolnici in videli nekatere manj znane, a pomembne in ogleda vredne stavbe v stari Ljubljani. Šli smo tudi mimo Prešernovega kipa. Kasneje smo si ogledali tudi občinsko stavbo občine Ljubljana.
Našo izobraževalno ekskurzijo smo zaključili z ogledom televizijske hiše RTV Slovenija. Tam smo si ogledali nekaj studiev, kjer nastajajo različne oddaje. Prijazno so nas sprejeli ustvarjalci oddaje za mlade. Opazovali smo tudi snemanje Infodroma. Ustvarjalci oddaje so nas povabili, da smo bili nekaj sekund v živo z njimi in se pokazali kameri.
Vse, tudi naše spremljevalke, učiteljice slovenščine, ki smo bili udeleženi na tej ekskurziji, veže ljubezen do slovenskega jezika.
Hvaležni smo organizatorjem, še posebej učiteljici Mojci Cestnik, saj so za nas pripravili strokovno in tudi zabavno ter sproščujočo ekskurzijo.