Literarna natečaja Roševi dnevi in Naj pesem pove

ROŠEVI DNEVI V MLADIH PREBUDILI KREATIVNI NAVDIH ZA PISANJE
Avtorica: Nuša BOHAK, šolska novinarka

Izabela in Nuša sta se na Roševih dnevih uvrstili med 20 najboljših literartov, ki so prejeli povabilo na delavnico s pesnico in pisateljico Neli K. Filipić.

V Celju so na OŠ Frana Roša 29. 3. 2023 potekali že 36. Roševi dnevi, ob katerih je vsako leto razpisan literarni natečaj, namenjen osmo- in devetošolcem iz vse Slovenije. Krovni naslov, pod katerim smo mladi literati ustvarjali tokrat, je bil “Mi mladi smo kjut”, lahko pa smo sodelovali tudi s prosto temo.
Na dogodku se nas je zbralo 20 najboljših mladih literatov iz cele Slovenije. Osnovno šolo Polzela sva zastopali devetošolki Izabela Veber in Nuša Bohak, in sicer pod mentorstvom Mojce Cestnik, Dobrile Vučenović in Karmen Zupanc.
Na Osnovni šoli Frana Roša Celje, ki je v sodelovanju z JSKD tudi organizator natečaja, so za nas pripravili delavnico kreativnega pisanja, ki jo je vodila priznana slovenska pisateljica Neli K. Filipić. Naši mentorji so se udeležili delavnice pod vodstvom Barbare Korun.
Dogodek je pričel pevski zbor, nato pa smo se razdelili v skupini in izvedli delavnici.
Triurno aktivno sodelovanje ter pisanje kreativnih besedil na izhodišča: Kdo sem jaz?, Nekoč, ko bom … ter Življenje je …, so spodbujala izražanje mladih ter prosto razmišljanje brez dodatnih usmeritev in vodenja, kar je v nas prebudilo navdih in domišljijo za pisanje. Nastale so globoke in pomenljive misli, kot npr. tale: “Nekoč, ko bom epitaf tvojega nagrobnika, se bom v spomladanskem dežju spominjala najinega prvega poljuba.”

“Na Roševih dnevih mi je bilo všeč, spoznala sem tudi nove prijatelje. Delavnica je bila poučna in koristna, naučila sem se, da lahko preko igre koristno pridem do ustvarjalnosti,« je o svoji izkušnji povedala Izabela Veber.
Roševi dnevi so več kot le literarni natečaj, saj mlade nagradijo in spodbujajo k nadaljnjemu ustvarjanju besedil in izražanju lastnih misli na drzen in poglobljen način.


PESNIŠKI NATEČAJ NAJ PESEM POVE

V sredo, 19. aprila, je na OŠ Prebold potekala zaključna prireditev pesniškega natečaja Naj pesem pove. Druženje je popestrila pripovedovalka in pesnica Anja Štefan.
Na zaključno prireditev je biloi povabljenih tudi osem učencev OŠ Polzela, in sicer z namenom, da bi svoje pesmi recitirali pred zbrano publiko. Povabljeni učenci OŠ Polzela so bili Katja Bagari Krajnc, Marija Plaskan-Hodnik, Nuša Bohak, Loriana Turnšek, Neli Stankovič, Ajda Čremožnik, Marko Šolajić in Izabela Veber, ki si je s pesmijo Vrni se prislužila tudi nagrado za pesem z največjim umetniškim vtisom (mentorica Dobrila Vučenović).

 

Nastopajoči učenci na zaključni prireditvi Naj pesem pove. Vsi povabljeni učenci OŠ Polzela se prireditve žal niso uspeli udeležiti.

 

Učenci so ustvarjali pod mentorstvom Mojce Cestnik, Marije Kronovšek, Dobrile Vučenović in Karmen Zupanc.

Na natečaju so sodelovali še nekateri drugi učenci OŠ Polzela, in sicer Rok Mogu, Brina Žerdoner, Nina Miklič, Lia Redžić in Sofia Laul.

Prav vse pesmi so bile objavljene v zborniku, ki so ga vsi sodelujoči prejeli tudi v dar kot spomin na prijeten dogodek. Preberete jih lahko tudi v našem spletnem glasilu (rubrika Skozi najstniški pogled).

Karmen Zupanc