Literarni natečaj Moja rodna domovina

DAN, POLN LEPIH DOŽIVETIJ
Avtorica: Loriana TURNŠEK, 7. c, šolska dopisnica

Loriana Turnšek s priznanjem.

Osnovna šola Vič je skupaj z Združenjem veteranov 90-91 mesta Ljubljane in bivših ljubljanskih občin razpisala že 15. literarni natečaj »Moja rodna domovina«  na temo Tudi ti si moj prijatelj. Natečaj poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.
V sredo, 5. aprila 2023, mi je Marija Kronovšek, učiteljica slovenščine in moja mentorica, sporočila veselo novico, da sem za svoj literarni prispevek prejela priznanje. Odziv na natečaj je bil zelo velik, s svojimi deli smo sodelovali učenci osnovnih šol iz vse Slovenije. Novica o prejemu priznanja me je zato še toliko bolj razveselila, saj je to nagrada za moje delo in ljubezen do poezije je tako samo še večja.
Podelitev priznanj je bila v četrtek, 20. 4. 2023, ob 17. uri v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih v Festivalni dvorani. Pred zaključno prireditvijo smo se zbrali na OŠ Vič v Ljubljani, kjer so nam postregli okusno kosilo. Sledil je ogled Ljubljane in vožnja z ladjico po Ljubljanici. Po ogledu je ob 17. uri sledila zaključna prireditev in podelitev priznanj.

Prireditev je bila zelo svečana, pesmi o domovini in prijateljstvu je recitiral tudi znan slovenski igralec Roman Končar. Igral je pihalni orkester slovenske policije. Častna gosta prireditve sta bila častni generalni konzul kraljevine Jordanije in generalmajor Slovenske vojske. Priznanja sta podelila ravnatelj OŠ Vič in generalmajor.
Prireditev se je zaključila v večernih urah. Dan je bil prepleten s srečo, ponosom in pridobivanjem  novega znanja o našem čudovitem glavnem mestu.
Hvala gospe Mariji Kronovšek, moji mentorici, ki mi stoji ob strani in pomaga, da lahko svoja dela predstavim tudi prijateljem v naši prelepi domovini Sloveniji.

 

MOJ IDEALNI PRIJATELJ
(Priznanje na natečaju “Moja rodna domovina”

Prijatelj s teboj se smeji,
uspehov tvojih se veseli
in nikoli ti ne zavida.

S teboj gore premika,
se vrhov dotika
in nikoli ne igra dolžnika.

S teboj zajoče,
ko se ti zahoče
in vedno te tolaži razumevajoče.

Ne pozabi na tvoj rojstni dan,
poskrbi, da nisi sam
in nikoli se ne obrne stran.

Stoji ti ob strani,
tvojo čast brani
in te nikoli ne rani.

Prijatelj je kot zvezda,
ki kaže pot ti v temi
in nikoli ne zataji.

Loriana TURNŠEK