Pesmi in zgodbe ob knjigi Drobtine iz mišje doline in 3. d

Učenci 3. d si zaslužijo prav posebno pohvalo, saj so v času priprav na Cankarjevo tekmovanje zares marljivo ustvarjali lastne pesmi in zgodbe. Pohvala gre tudi njihovi učiteljici Mateji Medved.

 

JAZ IN MOJE STVARI

Jaz sem mala miška
in tu je moja hiška,
v njej rada se zabavam,
kadar lahko pomagam.

Zunaj imam gugalnico,
notri pa pralnico,
v svoji sobi imam stvari,
včasih pa v njej tudi smrdi.

Rada imam svoj dom,
ki pritrjen je k tlom,
včasih pa se mi zazdi, da leti
in takrat se mi zvrti.

Lana Pirec, 3. d

JAZ SEM MALA MIŠKA

Hiška, hiška, hiška,
jaz sem mala miška.
Vedno si želim malo ponagajati
mali mački Tačkici.
Ta pa vedno je šaljiva,
vsak dan s kakšno miško uživa.
Do mene pa še ni prišla,
saj sem bolj šaljiva kot ona.

Benja Mešič, 3. d


KAJ POČNEJO MIŠI, MIŠI, MIŠI

Jaz sem mala, mala, mala miška,
joj, je majhna moja hiška, hiška, hiška!

Pa kdaj v kakšno luknjico se skrijem, skrijem, skrijem
ali pa kdaj tudi kaj pomijem
in vmes si kakšen sirček skrijem, skrijem, skrijem.

Jaz res rada plešem, plešem, plešem
in takrat vse pretresem.

Rada pojem pesem Miš, miš, miška,
res je topla moja hiška.

Julija Rosenstein, 3. d

APOKALIPSA MAČK

Nekega dne je stalo Mišje mesto. Tam so živele samo miši. Bilo je tudi Mačje mesto. Tam so živele samo mačke.
Mačke so prihajale v Mišje mesto. Miši so se borile proti mačkam, veliko jih je bilo poškodovanih. A mačke niso odnehale in nekega dne je prišla v Mišje mesto vojska mačk. Vse miši so se bale. Narednik Miškolin je poslal nad mačjo vojsko mišje vojake. Po končani vojni je zavladal mir. Vsi so bili prijatelji, odstranili so pasti in podpisali pogodbo za mir. Zgradili so kip. V prihodnosti se bodo spominjali tega dogodka. Rene Ćurković, 3. d

JAZ, MIŠEK

Jaz sem mišek. Živim v Mišji vasi. Po navadi tam nič posebnega ne zgodi. Mama me takrat pošlje na tržnico. Tam je branjevec. Prosim ga, da mi da kilogram mandarin. Potem grem domov.
Na poti proti domu vidim tolpo. Hitro skočim v grmovje. Ko odidejo, v zadnjega vržem palico in zbežim domov. Mama me vpraša, zakaj zamujam.
Od tistega dne tolpo srečujem še večkrat in pogosteje vržem palico. Rene Ćurković, 3. d

 

JEDILNIK ZA MIŠJO GOSTIJO

Nekoč so živele miši, ki so se imele zelo rade. Enkrat so sklenile, da bodo imele mišjo gostijo. Prišle so k prijateljici, da se dogovorijo, kaj bo katera izmed njih prinesla. Ena se je javila za skuto, ki ji je ostala, druga je rekla, da bo prinesla veliko medenjakov. Tudi druge miši so se kar javljale, kaj bodo prinesle in na koncu so se le dogovorile.
Naslednji dan so prinesle vse potrebno za peko in kuhanje, le sestavine so pozabile doma. Tekle so vsaka k sebi domov in jih prinesle. Začele so s pripravo, vzele vse, kar so potrebovale, in se lotile dela. Ena je pripravljala skutni štrudelj, druga potico, tretja torto in bile so tako zaposlene, da so pozabile na čas. Morale so še bolj pohiteti, da so lahko izdelke še okrasile in pripravile mizo.
Ko je bilo vse pripravljeno, so imele mišjo gostijo. Zabavale so se zelo dolgo, dokler se niso utrudile in zaspale. Lana Pirec, 3. d

 

GROZEN PLES V GRADU

V Mišji dolini imajo kraljico, ki obožuje ples. Kraljica ima zlobnega moža, njegov prijatelj je največji morilec v Mišji dolini, kličejo ga Killer Cat.
Zlobi mož je organiziral ples. Ples bo čez 3 dni. Kraljica je odšla v trgovino Mačke Wednesday. Videla je, da tam dela zlobna mačka. Odšla je v trgovino Luškana  muca, tam si je kupila dolgo rožnato oblekico. Odšla  je v grad. Ples se je pričel. Killer cat je prišel na ples, skril se je v njegovo skrivališče. Mala miška je kraljici dala darilo za njen prvi skupni ples. Ples je trajal od jutra do večera. Na koncu je prišel Killer cat. Pobil je vse prebivalce Mišje doline, ubil ni kraljice, ker se je skrila. Kraljica se je preselila v Mišji London. Tam  se je poročila. Kupila si je veliko palačo. Živela je srečno do konca svojih dni. Bine Praprotnik, 3. d

 

MIŠ PADE Z GUGALNICE

Vsak dan se miška Piška guga na gugalnici. Nekega dne je bilo neurje, miška Piška je bila pogumna. Oblekla se je v bundo in nataknila si je kapo.  Ko je prišla ven, je sedla na gugalnico. Neurje je bilo vedno bolj nevarno. Na gugalnici se je strgala vrvica. Miška Piška je padla v prepad. Naslednji dan je bil pogreb. Pokopali so jo v sirno jamo. Vsi so žalostno živeli.  Tina Blagotinšek, 3. d

MIŠJI JEDILNIK

Nekoč je živel kralj v Mišji dolini. Ime mu je bilo Gospod Sivko. Nekega dne je šel v Mišji raj. Sedel je za šank in pogledal jedilnik. Mišji jedilnik ima sto tisoč jedi in pijač. Najprej je vzel mišji sir, nato pa spil še mišji pir.
Potem je prišla kraljica z imenom Gospa Rjavka. Kregala je svojega moža, ker je pil pir. Nato ga je prijela za uho in zvlekla iz gostilne. Ko sta prišla v mišji grad, sta se pričkala. Ko sta se nehala kregati, sta se ločila. Gospod Sivko je vrgel gospo Rjavko iz gradu.
Gospa Rjavka je bila revna. Na ulici 204 je videla mlado miško. Dala ji je ime Kraljična Belka. Živeli sta na ulici 102 in nista imeli denarja. Ko je Kraljična Belka izvedela, da je imela Gospa Rjavka moža, je rekla, da jima bo uredila zmenek. Oba z Gospodom Rjavkom sta se odzvala in se pobotala. Skupaj so živeli na njegovem gradu srečno do konca svojih dni. Tina Blagotinšek, 3. d 

ČE MIŠKE ODNESE V MAČJE TAČKE

Mačke so zelo lačne. Komaj čakajo, da pride mimo kakšna miš. Maček Klif je rekel, da bo šel pogledat malo naokrog. Čez pol ure je komaj našel miš in se kar zahihital. Njam, njam, kako sem vesel in lačen, zdaj imam hrano. Miška Pikica je bila zelo žalostna, ker jo bo maček Klif pojedel. Pikica mu je rekla, naj je ne poje. Maček Klif je rekel, zakaj ne, saj je lačen. Pikica mu je rekla, da zato, ker so miške prisrčne in imajo rade mačke. Kaj naj potem jem, se je spraševal Klif. Miška Poka mu je rekla, da imajo mačke na izbiro več hrane. Miška mu je pomagala priti do lastnika. Lastnik jo je nagnal, zato je bil Klif žalosten. Miški je prinesel hrano, najraje je imela sir. Postala sta dobra prijatelja. Benja Mešič, 3. d

 

PEPELMIŠKA IN MIŠKOLINČEK

V mišjem gradu je živela princesa. Zelo rada je imela mišje plese, seveda kraljevske. Enkrat pa je njena mama hudo hudo hudo zbolela. Tako je bila bolna, da žal ni mogla nič več delati in vsakič, ko je videla, da so otroci žalostni, se je zjokala. Enkrat ob pozni noči žal ni več živela.
Ati je to povedal hčerki Pepelmiški. Pepelmiška je bila zelo žalostna. Kmalu po tem se je oče zaljubil v zlobno miš. Ime ji je bilo Mačehamiš. A ati in Pepelmiška nista vedela, da  je to najbolj zlobna miš v Mišji dolini. Nekaj mesecev za tem je umrl tudi ati. Pepelmiška je  bila res osamljena. Morala je streči svoji mami Mačehamiši in njunima hčerkama, ki sta bili do Pepelmiške zelo nesramni. Uboga Pepelmiška je morala spati na podstrešju.
Nekega dne pa je prišlo obvestilo! Halo, halo, vsi meščani, princ Miškolin si bo izbral najlepšo nevesto. To bo potekalo tako, da bo vsaka miška zaplesala s princem Miškolinom. Pepelmiška je bila zelo vesela, saj je še ona slišala za to novico. Razveselila se je. Jej, na ples bom šla! A Mačehamiš ji ni dovolila, saj ni imela primernih oblačil. Ko so ostale miši šle, se je Pepelmiška zjokala. Takrat se je zgodilo nekaj zelo nenavadnega. Pojavila se je vila in ji rekla, da jo bo oblekla, da bo lahko šla na ples. Hvala, vila, hvala, zdaj res lahko grem.
Plesali so, plesali vse do jutra. Napočil je čas, da si  Miškolin izbere nevesto. To je bila Pepelmiška. Poročila sta se in živela, dokler nista umrla. Mačehamiš je od jeze umrla, hčerki pa sta se poročili vsaka s svojim zlobnim možem.  Julija Rosenstein, 3. d