Intervju z Lino Golihleb iz 9. b

PLES JE NEKAJ, V ČEMER PREPROSTO UŽIVAM
Intervju izvedla in pripravila: Ana Hlupič, 9. b
Fotografiji: Osebni arhiv Line Golihleb

Lina Golihleb

S katerim športom se ukvarjaš?
Ukvarjam se s plesom, plešem jazz balet in modern.

Koliko časa se že ukvarjaš s plesom? Si že od začetka čutila, da je ples šport zate?
Plešem že 11. leto. Moram priznati, da sem se v ples zaljubila šele pri svojih osmih letih, ko sem začela trenirati jazz in modern, saj sem prej trenirala hip hop, ki pa preprosto ni bil zame.

Kako ur tedensko posvečaš plesu in kako to usklajuješ s šolo?
Treninge imam skoraj vsak dan 5 do 6-krat tedensko, omogočeno mi je bilo tudi to, da lahko po pouku treniram v šolski plesni dvorani, za kar sem zelo hvaležna. Rekla bi, da treniram najmanj 10–11 ur tedensko, pred tekmovanji pa je treningov še več.  Da pa lahko ples usklajujem s šolo,  moram ostati organizirana.

Si vedno vedela, da je ples šport zate?
Ja, nekako sem vedno vedela, da je ples tisto, kar me veseli in osrečuje. O tem nikoli nisem imela pomislekov.

Se s plesom ukvarjaš tekmovalno? Če ja, v katerih kategorijah tekmuješ?
Da, sem tekmovalka in članica slovenske plesne reprezentance. Vsako leto se udeležujem pokalnih turnirjev,  katerim sledi državno prvenstvo in potem še evropska in svetovna prvenstva. Tekmujem v dveh solo kategorijah in v treh kategorijah z malo skupino, kjer plešem še s šestimi soplesalkami.

Kako se soočaš s tremo pred nastopi in tekmovanji?
Moram priznati, da sem se, ko sem bila mlajša, soočala s  precej hudo tremo pred tekmovanji, saj sem perfekcionistka. Zdaj po toliko letih tekmovanj je trema še vedno prisotna, včasih bolj, včasih manj, a sem se naučila z njo bolje spopadati in se umiriti.

Kateri so tvoji največji plesni dosežki?
Lahko se pohvalim z naslovoma državnih prvakinj in državnih podprvakinj v mladinskih malih skupinah, ki smo ju s soplesalkami dosegle na državnem prvenstvu 2021. Zelo sem ponosna tudi na finale in končno 5. mesto za moj jazz solo na evropskem prvenstvu 2021. Največji dosežek v lanski sezoni pa je bilo 4. mesto z našo mladinsko malo skupino na svetovnem pokalu v Italiji.

Kdo te pri plesu najbolj podpira?
Pri plesu me zelo podpirajo starši, za kar sem zelo hvaležna, so moji največji podporniki na tekmah, mi vedno stojijo ob strani po dobrih ali slabih tekmah in so, če se malo pošalim, moji taksisti.

Ali kdaj izgubiš motivacijo – če jo, kaj te spet motivira?
Seveda so tudi v plesu kot v vsakem športu vzponi in padci, kjer lahko kdaj izgubiš motivacijo, ampak se pri tem vedno spomnim, da je ples nekaj, v čemer preprosto uživam in to postavljam na 1. mesto. Motivacijo najdem tudi pri drugih plesalcih in svojih vzornikih.

Kakšni so tvoji  plesni načrti in cilji v prihodnosti?
Definitivno si želim, da ples ostane del mojega življenja, saj si preprosto ne predstavljam življenja brez njega. Želim se tudi vpisati na športni oddelek 1. Gimnazije v Celju, da bom lahko s plesom nadaljevala tudi v srednji šoli. V prihodnosti pa si želim plesati in se mogoče še v prihodnosti plesno izobraževati v tujini poleg fakultete. Želela pa bi se preizkusiti tudi v ustvarjanju svojih lastnih koreografij. V tej tekmovalni sezoni pa si želim veliko dobrih tekem in uvrstitve na svetovno prvenstvo.

 

Povezava  do spletnega mesta, na katerem si lahko ogledate eno od Lininih plesnih točk.

https://www.instagram.com/p/CUzFeHngAqM/