Šport in športniki 4. b

VSAK IMA SVOJEGA
Svojo športno pot so predstavili Sven Založnik, Valentina Anžič, Ema Povše, Gal Hostič, Zala Emeršič ter Anže in Urh, vsi iz 4. b-razreda.

Nogometaša Urh in Anže

PLEZANJE
Sem Sven in obiskujem 4. razred in treniram plezanje.

Za plezanje sem se odločil, ker mi je bilo kolesarjenje »bedno« in sem se izpisal. Ker nisem imel drugega športa, sem se odločil za plezanje, kar pa mi je veliko bolj všeč. Plezanje treniram na I. osnovni šoli v Celju. Začel pa sem trenirati pred dvema mesecema. Za šport me je navdušila moja prijateljica. Sedaj sem tudi jaz navdušil še svojega najboljšega prijatelja.
Ko pridemo na trening, se najprej preoblečemo in se ogrejemo. Po ogrevanju gremo do plezalne stene in si zberemo prijatelja, ki nas bo varoval.  Prijatelja varuješ tako, da imaš vrv in drugega dviguješ. Pri tem je pomembno, da je vrv nategnjena. Ko nekoga spuščaš, moraš potegniti ročko. Po končanem plezanju z varovanjem nadaljujemo s plezanjem v mali telovadnici, kjer se ni potrebno pripeti.
Pri plezanju potrebujemo plezalke, vrečko z magnezijem in primerna oblačila. Na treningu pa dobimo plezalni pas. Sven Založnik

 

KARATE
Sem Valentina in sem stara 9 let. Karate treniram šele eno leto in sem najmočnejša v skupini. V skupini sva dve četrtošolki, dva tretješolca in prvošolci.

Kako sem prišla na karate?
Mami je vprašala, če bi se kdo vpisal na karate. Jaz sem se seveda želela vpisati, mami pa se je samo hecala. Jaz pa sem mislila resno. Prvič, ko me je peljala, sem zamudila. Drugič sem prišla in mi je šlo tako dobro, da mi je učitelj rekel, da sem najmočnejša v skupini.
Kje potekajo treningi?
Karate poteka na Polzeli v šoli, v mali telovadnici.
Kaj je karate?
Karate je vzhodnoazijska borilna veščina. Sprva je bila zapisana s kitajskimi pismenkami »kara« in »te«, kar je v dobesednem prevodu pomenilo »prazna roka«. To pa je pomenilo, da se niso borili z orožjem, ampak z rokami in nogami.
Pri karateju potrebujemo kimono, ki je čisto bele barve, pasovi pa so različnih barv, jaz sem začetnik, zato imam bel pas. Osnovi karateja sta pokrčeno koleno in ravna pest. Valentina Anžič


PLAVANJE

Sem Ema in treniram plavanje. Za plavanje me je navdušil ati, saj je zelo dober plavalec.

Vpisala sem se, ker mi je všeč plavanje in sem rada v bazenu. Na treningih spoznaš več različnih tehnik plavanja in skokov. Pri plavanju se sprostim.
Za plavanje potrebujem očala, plavutke, dihalko, enodelne kopalke in nosnik. Na začetku treninga je pomembno, da se 15 minut razgibavamo in potem poslušamo navodila.
Treninge imam trikrat na teden, vsak ponedeljek, sredo in četrtek. Komaj čakam, da bom začela tekmovati. Ema Povše


KOŠARKA

Košarko treniram v klubu Hopsi. H košarki sem se vpisal, ker mi je ta šport všeč. Prve treninge sem bil kar precej slab košarkar, ampak sem užival na treningih. Izvedel sem veliko stvari o košarki in tako postajal vedno boljši. Seveda pa je košarka timski šport.

Hitro so prišle tekme. Trikrat smo zmagali in enkrat bili poraženi.
V zadnjem času sem že zelo dober. Pri igranju košarke uživam in tudi vam priporočam, da se vpišete in uživate kot jaz. Gal Hostič


NOGOMET

Moja mami mi je svetovala, naj se odločim za en šport, saj sem se zaradi korone »omehčala« in nisem nič delala. Za nogomet sem se odločila, ker bi želela igrati na prvenstvu.

Treningi potekajo vsak ponedeljek in torek na Bregu pri Polzeli, ob petkih pa v šolski telovadnici. Treningi trajajo približno eno uro in petnajst minut.
Na treningu se najprej ogrejemo za igro, da se ne poškodujemo. Ogrevanje poteka v fitnesu, igra pa na umetni travi.
Treniram s fanti, in sicer v skupinah U9 in U10. Nekaj jih je mojih prijateljev, imam pa tudi prijateljico, s katero sva se skupaj prijavili. Zala Emeršič