Kategorije
Načrt prireditev in aktivnosti
Šolski rokovnik
Ostale povezave
80 let Neže Maurer
(31.01.2011)
V domoznanski zbirki naše šole hranimo naslednje gradivo o Neži Maurer:

Kulturni dan “Dom za telohov cvet” ob 70-letnici Neže Maurer

Obiski Neže Maurer na naši šoli

Neža Maurer nam je podarila …

 


Neža Maurer nam je podarila
(28.01.2011)
Na šoli hranimo:
•  izkaz Neže Maurer 1937/38,
•  izkaz Neže Maurer 1944/45,
•  razrednico in tednik 4. razreda, ki ga je obiskovala Neža Maurer.Neža Maurer: »Moja ljuba učiteljica Vida Jagodič mi je maja 1987
na obisku v OŠ I. celjske čete v Celju poklonila takratno RAZREDNICO
in TEDNIK 4. razreda, letnik 1940/41. Izredno me je ganila.«
Raziskovalne naloge o Neži Maurer
(25.01.2011)

Na predstavitvi naloge 2010 v Ljubljani nam je za zlato priznanje čestitala tudi Neža Maurer.
 

 

Naši učenci so v preteklosti izdelali tri raziskovalne naloge, ki so povezane z Nežo Maurer:

Naloga Po šolskih pešpoteh naših babic in dedkov je prejela srebrno priznanje na tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava in zlato priznanje na tekmovanju Mladi raziskovalci zgodovine. Naloga Učna pot do rojstne hiše Neže Maurer je prejela zlato priznanje na tekmovanju Turizmu pomaga lastna glava.

Novejše raziskovalne naloge so dostopne v elektronski obliki tudi v spletni knjižnici OŠ Polzela.

Kulturni kotiček Neže Maurer
(24.01.2011)
Ko vstopate skozi sončni vhod naše šole, vas pozdravijo prijetno urejeni spominski kotički, posvečeni trem pomembnim ženskam, ki so tesno povezane z našo šolo in s krajem v celoti. S posebno slovesnostjo ob občinskem prazniku je šola 23. 9. 2005 odprla kulturni kotiček s stalno razstavo Neže Maurer in Darinke Pavletič-Lorenčak ter spominsko obeležje Vere Šlander, po kateri je šola nosila ime.
Najprej se pogled ustavi ob razstavi del pesnice, pisateljice in publicistke, naše rojakinje Neže Maurer. Ko je leta 1999 postala častna občanka Polzele, je naši šoli podarila svoj doprsni kip (avtor Miha Kač) in tudi ta je zdaj našel svoj prostor v kulturnem kotičku.
Na razstavnem prostoru likovne in besedne umetnice Darinke Pavletič-Lorenčak so na ogled tudi številne fotografije, tudi iz otroštva, ko je njihova družina živela na Žagi na Bregu. Ljudsko šolo je obiskovala na Polzeli, leta 1952 pa sta se starša preselila v Komendo in umetnica ju je s svojo družino pogosto obiskovala. Njene slike in pesmi izžarevajo globoko občutenje vsega, s čimer se je v življenju srečevala. Obe umetnici sta naši rojakinji, zato smo jima na ta način želeli dati priznanje za njuno življenjsko delo. Tako se dnevno srečujemo s preteklostjo, ki se spogleduje s sedanjostjo in prihodnostjo … Kot opomin na spoštljiv odnos do naše zgodovine, kulture, ki je edina ohranjala naš narod in našo samobitnost.
V spomin na prvoborko Vero Šlander, po kateri se je naša šola imenovala od leta 1971 do konca leta 1998, smo namenili častno mesto v našem kulturnem kotičku njenemu portretu, ki je nekoč stal pred našo šolo. Portret je delo kiparja Marjana Dreva.
Kulturni dan ob 70-letnici Neže Maurer
(24.01.2011)
8. decembra 2000 smo na šoli v počastitev sedemdesetletnice pesnice in pisateljice ter častne občanke Občine Polzela Neže Maurer pripravili kulturni dan z naslovom Dom za telohov cvet. Dopoldne smo pripravili različne dejavnosti za učence (prevajanje besedil v angleščino, pogrinjek za rojstni dan, sestavljanje ugank, pogled v čas, ko je bila Neža Maurer osnovnošolka, ustvarjalno pisanje, računalniško oblikovanje, likovna, glasbena, fotografska, plesna  delavnica, pohod po šolski poti Neže Maurer), v razredih je učence obiskala Neža Maurer, nastopala pa je tudi cirkuška artistka, režiserka in igralka Eva Škofič Maurer. Popoldne smo v kulturnem domu na Polzeli priredili literarni večer “Dom za telohov cvet”.
Intervjuji z Nežo Maurer
(24.01.2011)

Veselo snidenje s pesnico, pisateljico in publicistko Nežo Maurer v letu 2006. 
Obiski Neže Maurer na naši šoli
(24.01.2011)


2009
Obisk Slovenke leta – Neže Maurer
V torek, 10. marca 2009, smo v šolski knjižnici gostili pesnico in naj Slovenko Nežo Maurer. Mladi dopisniki, literarni ustvarjalci in pevci so ji pripravili prisrčen pozdrav, nato pa je sledil pogovor, ki ga je vodil dopisnik Miha Satler. Gospa Neža Maurer je s svojimi duhovitimi odgovori tako popestrila zaključek torkovega pouka skoraj štiridesetim učencem, ki so vidno uživali. Mladi literati so se na pogovor s pesnico pripravljali pod mentorstvom gospe Marije Kronovšek, pevce je vodila gospa Mija Novak, Alja Bratuša in Regina Mratinkovič sva poskrbeli za zanimivo razstavo. Ravnateljica Valerija Pukl je pesnico počastila s telohom, njena knjiga nosi namreč naslov DOM ZA TELOHOV CVET, in šopkom rdečih nageljnov.


2006
Neža Maurer – častna gostja na prireditvi ob stoletnici Osnovne šole Polzela.

27. oktobra 2006 smo s slovesno prireditvijo v športni dvorani Osnovne šole Polzela proslavili 180-letnico šolstva na Polzeli, 100 let šolske zgradbe in 30 let vrtca. Ob tem smo predstavili projekt Šola, vrtec nekoč in danes, na ogled pa je bila tudi priložnostna razstava. Goste smo povabili tudi v staro učilnico, torej k pouku, kot je bil nekoč, videti pa je bilo mogoče tudi enkratno zbirko prvih beril – ne le domačih, temveč z vsega sveta. Izdali smo jubilejni zbornik in glasilo, pripravili pa slastno degustacijo starih jedi.
Med številnimi domačimi in tujimi gosti, ki so se jubilejne slovesnosti udeležili, je bila tudi Neža Maurer, nekdanja učenka naše šole.

2005
Neža Maurer – častna gostja ob odprtju kulturnih kotičkov (glej zgoraj).

2000
Neža Maurer – gostja na kulturnem dnevu Dom za telohov cvet in jubilantka na literarnem večeru Dom za telohov cvet v počastitev njeni sedemdesetletnici (glej zgoraj).

1983

Skupaj z Meto Rainer nas je Neža Maurer obiskala na zaklljučku bralne značke.
Osnovni podatki

OSNOVNA ŠOLA POLZELA
ŠOLSKA ULICA 3
3313 POLZELA
Telefon: 03 703 31 00
Fax: 03 572 01 35
e-pošta: tajnistvo-os.polzela1@siol.net
TRR 01373-6030675312
ID za DDV: SI33941688

Šolske dejavnosti
Povezave